Det vil være skumle forhold i fjellet frem til våren kommer i høyden. Årsaken er at mildværet i mars skapte et vedvarende svakt lag som ligger rundt en halvmeter ned i dagens snødekke, i kombinasjon med fokksnø fra flere retninger.

– Vårt råd er å holde seg langt unna bratte fjellsider denne påsken, også selv om faregraden kan gå ned fra 3, betydelig til 2, moderat. Vi har et vedvarende svakt lag i snødekket i fjellet i hele Norge og det er veldig uforutsigbart hvor man kan løse ut skred. Forholdene er rett og slett ganske farlige akkurat nå og en god stund fremover, sier Solveig Kosberg ved NVEs snøskredvarslingstjeneste.

Fredag er det meldt faregrad 2 i Tromsø og Sør-Troms, men lørdag oppgraderes faregraden til 3 (betydelig) i hele Troms. For Lyngen, Tromsø, Sør-Troms og Indre Troms advares det i tillegg om selvutløste skred. Årsaken er soloppvarming.

- Dersom sola kommer frem i lange perioder vil skred løsne av seg selv. Dette kan både bli løssnøskred og enkelte flakskred skriver Varsom i sin skredfarevurdering fra torsdag ettermiddag.

Ikke stol på faregraden

Hun ber derfor folk om å holde seg unna terreng over 30 graders helning.

– Det kan hende at faregraden går noe ned gjennom påsken, men situasjonen vil likevel være uoversiktlig og uforutsigbar. Under slike forhold vil du kunne oppleve at du ikke får noen forvarsel før et skred løses ut, sier Kosberg.

Situasjonen er lik over mer eller mindre hele landet.

– Dessverre blir dette en påske med skikkelig kjipt snødekke. Snøskredfaren består av flere faktorer, så det kan være vanskelig å kommunisere hvorfor faregraden eventuelt går ned. Hovedpoenget er uansett at det er svært vanskelig å forutse hvor det kan gå snøskred når vi har en situasjon som nå med et vedvarende svakt lag, understreker hun.

Skredvarsel kan du lese på varsom.no.

Last ned app

Hun anbefaler å laste ned NVEs mobilapp Varsom Regobs. Hvis du er usikker på hvor bratt det er der hvor du har tenkt å gå på tur, kan du sjekke bratthetsgraden i appen.

– Da kan du vurdere kartene og oppsøke terrenget som ikke er fargelagt, altså ikke bratt nok til at du kan løsne skred. Vi ber også folk om å være varsomme med å bevege seg i utløpssonene til snøskred. Skred kan gå mye lengre enn man tror, og det er en risiko for å stå på flatmark og fjernutløse skred i terrenget over deg, sier Kosberg.

Dette er stor risiko også for skuterførere.

– Skuterfolk må være obs på at de kan havne i trøbbel selv om de ikke kjører bratt i for eksempel en dal. Vi har egen informasjon til skuterførere på snøskredskolen vår på varsom.no, sier hun.

Den informasjonen finner du på denne adressen.