Gå til sidens hovedinnhold

Solidaritet i praksis

Det er rørende å se de lange køene for teststasjonene.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

(Nordnorsk debatt)

Fra og med midnatt fredag trådte nye Covid 19-innstramninger i kraft i Tromsø. Det er blant annet krav om munnbind på buss, kjøpesenter og butikker. Treningssentere, idrettshaller og svømmehaller stenges ned. Det er forbud mot å samles mer enn 10 mennesker privat. Skjenkesteder må stenge klokken 22.

Alt dette er nødvendig for å få utbruddet av det nye og svært smittsomme mutantviruset under kontroll. Viruset kom til Tromsø med to personer fra Oslo for halvannen uke siden.

At det er behov for restriksjoner understrekes av treg fremdrift i vaksineringen. Bare 1600 personer i Tromsø er fullvaksinerte, og kommunen opplyser at mange i risikogruppene fremdeles mangler beskyttelse. Uten tiltak risikerer vi dermed mange alvorlig syke og overbelastning ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Tromsø har all grunn til å være takknemlige for at vi har faglig sterke helsemiljøer i byen. Det handler også om uegennyttig oppofrelse fra de ansatte, de mange smittesporerne i kommunen gjør en fantastisk innsats.

Samtidig bidrar tromsøværingene selv til dugnaden. De lange køene foran testsentrene er et sterkt uttrykk for solidaritet. Inntil 1000 personer daglig lar seg teste frivillig. Mange av dem er unge og friske, som selv har liten risiko for alvorlig sykdom om de skulle være smittet.

Det som nå skjer i Tromsø er tøft for en utmattet befolkning. I tillegg har mennesker mistet levebrødet. Mange er uten arbeid på grunn av de dramatiske konsekvensene for reiseliv, hotell og restauranter.

Vi må forsøke å bite tennene sammen og se på de siste tiltakene som en siste kraftanstrengelse. Covid-19 blir sannsynligvis aldri å forsvinne helt, noen av de mest grunnleggende smittevernstiltakene vil vedvare lenge. Men det er lys i tunnelen dersom man får opp tempoet i vaksineringen. En slags normalitet vil komme tilbake i løpet av 2021. Desto flinkere vi alle er til å ta ansvar og være solidariske, desto raskere får vi livene våre tilbake.

I mellomtiden kan folk i Tromsø være stolte over det sterke fellesskapet i byen, som ikke bare er et slagord. Det er en realitet. Vi bryr oss om hverandre. Det er en varig verdi vi skal ta med oss ut av en pandemi som er en fryktelig påkjenning.

Kommentarer til denne saken