For første gang noensinne arrangerte Polarmuseet soldagsfeiring - for både voksne og barn. Solas tilbakekomst ble feiret med historiefortelling, bålkos og solboller. Og siste utstillingsdag av videoverket «Antifreeze: Rehearsals as Score».

Einar (7), Solveig (8 1/2) og Sigfrid Kjeldaas (45) var noen av dem som kom for å lytte til soldagseventyrene museumslærer Merete Ryen hadde på lur rundt bålet utenfor tromsømuseet. Nordlys møter dem idet de skal forsyne seg med et par solboller og kakao.

- Har dere sett sola i dag?

Einar rister på hodet.

- Nei, ikke enda. Men jeg gleder meg til å se den!

- Har mørketida vært lang?

- Eh... JA!

Sigfrid sier de skal gå og sette seg rundt bålet.

- Det er koselig at de lager til dette arrangementet! Vi tenkte vi måtte ta en tur innom, sier hun og smiler.

Soleventyr

Også Maria Myklestad og datteren Klara Myklestad Aarbø var glade for at Polarmuseet trådde til med et eget solarrangement.

- Det har vært kjempekoselig med eventyrfortelling - det er jo beinharde historier, sier Myklestad og ler.

Hun sitter ved siden av Merete Ryen, som akkurat er ferdig med eventyrtimen. Hun har fortalt flere soleventyr, men vet selv hvilket hun liker best.

- Det er et samisk eventyr om gutten som terga sola, månen, stjernene og nordlyset. Jeg liker at det handler om ikke å terge natukreftene, forteller hun.

Idunn Raade Olsen jobber på Polarmuseet, men i dag sto hun utenfor, for å dele ut solboller til alle besøkende. Det er en jobb hun liker godt - til tross for kulda.

- Jeg er veldig glad for å være her - det er en koselig jobb. Men jeg håper sola kommer snart!

Dag 62 av 62

Svenske Katja Aglert har vært aktuell på Polarmuseet i nå 62 dager, og markerer i dag avslutningen på hennes videoverk «Antifreeze: Rehearsals as Score» med en samtale om kjønn og det polare, sammen med professor i litteraturvitenskap Johan Schimanski. Videoverket har forandret seg hver dag i mørketidperioden.

Daglig leder på Polarmuseet, Silje Gaupseth, sier de har lagt vekt på å fri til flere typer publikum.

- Før var det en tradisjon der man brente juletrær på Valhall, og hadde solprinsesse og solprins. Så vi tenkte vi ville gjøre noe i samme duren her. Bare litt mindre brannfarlig, kanskje, sier hun og ler.

Hun legger til at det er første gang de holder en solmarkering, og øsnket var å gjøre det barnevennlig, men også lage et voksenrettet arrangement. Derfor delte de programmet i to. Det kan virke som at ideen slo an - det ble kø i trappene. Det er Gaupseth fornøyd med:

- Det er veldig hyggelig at vi ser en så stor spredning i alder blant våre besøkende!