Slik feiret de soldagen på Polarmuseet

GLEDER SEG TIL SOLA: Einar (7), Solveig (8 1/2) og Sigfrid Kjeldaas (45) forsynte seg med solboller og kakao da Polarmuseet arrangerte soldagsfeiring.

GLEDER SEG TIL SOLA: Einar (7), Solveig (8 1/2) og Sigfrid Kjeldaas (45) forsynte seg med solboller og kakao da Polarmuseet arrangerte soldagsfeiring. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Tromsøværinger i alle aldre dukket opp for å feire sola.

DEL

For første gang noensinne arrangerte Polarmuseet soldagsfeiring - for både voksne og barn. Solas tilbakekomst ble feiret med historiefortelling, bålkos og solboller. Og siste utstillingsdag av videoverket «Antifreeze: Rehearsals as Score».

Einar (7), Solveig (8 1/2) og Sigfrid Kjeldaas (45) var noen av dem som kom for å lytte til soldagseventyrene museumslærer Merete Ryen hadde på lur rundt bålet utenfor tromsømuseet. Nordlys møter dem idet de skal forsyne seg med et par solboller og kakao.

- Har dere sett sola i dag?

Einar rister på hodet.

- Nei, ikke enda. Men jeg gleder meg til å se den!

- Har mørketida vært lang?

- Eh... JA!

Sigfrid sier de skal gå og sette seg rundt bålet.

- Det er koselig at de lager til dette arrangementet! Vi tenkte vi måtte ta en tur innom, sier hun og smiler.

Soleventyr

Også Maria Myklestad og datteren Klara Myklestad Aarbø var glade for at Polarmuseet trådde til med et eget solarrangement.

- Det har vært kjempekoselig med eventyrfortelling - det er jo beinharde historier, sier Myklestad og ler.

Hun sitter ved siden av Merete Ryen, som akkurat er ferdig med eventyrtimen. Hun har fortalt flere soleventyr, men vet selv hvilket hun liker best.

BÅLKOS: Merete Ryen leste soleventyr for blant annet Maria Myklestad og Klara Myklestad Aarbø (3) i anledning soldagen.

BÅLKOS: Merete Ryen leste soleventyr for blant annet Maria Myklestad og Klara Myklestad Aarbø (3) i anledning soldagen. Foto:

- Det er et samisk eventyr om gutten som terga sola, månen, stjernene og nordlyset. Jeg liker at det handler om ikke å terge natukreftene, forteller hun.

Idunn Raade Olsen jobber på Polarmuseet, men i dag sto hun utenfor, for å dele ut solboller til alle besøkende. Det er en jobb hun liker godt - til tross for kulda.

- Jeg er veldig glad for å være her - det er en koselig jobb. Men jeg håper sola kommer snart!

HYGGELIG: Det var en kald fornøyelse for Idunn Raade Olsen å være på «solbollevakt».

HYGGELIG: Det var en kald fornøyelse for Idunn Raade Olsen å være på «solbollevakt». Foto:

Dag 62 av 62

Svenske Katja Aglert har vært aktuell på Polarmuseet i nå 62 dager, og markerer i dag avslutningen på hennes videoverk «Antifreeze: Rehearsals as Score» med en samtale om kjønn og det polare, sammen med professor i litteraturvitenskap Johan Schimanski. Videoverket har forandret seg hver dag i mørketidperioden.

Daglig leder på Polarmuseet, Silje Gaupseth, sier de har lagt vekt på å fri til flere typer publikum.

SISTE DAG: Daglig leder på Polarmuseet, Silje Gaupseth, sammen med kurator Hanne Hammer Stien og kunstner Katja Aglert. I bakgrunnen ser man videoverket «Antifreeze: Rehearsals as Score», som er oppe for siste gang på soldagen.

SISTE DAG: Daglig leder på Polarmuseet, Silje Gaupseth, sammen med kurator Hanne Hammer Stien og kunstner Katja Aglert. I bakgrunnen ser man videoverket «Antifreeze: Rehearsals as Score», som er oppe for siste gang på soldagen. Foto:

- Før var det en tradisjon der man brente juletrær på Valhall, og hadde solprinsesse og solprins. Så vi tenkte vi ville gjøre noe i samme duren her. Bare litt mindre brannfarlig, kanskje, sier hun og ler.

Hun legger til at det er første gang de holder en solmarkering, og øsnket var å gjøre det barnevennlig, men også lage et voksenrettet arrangement. Derfor delte de programmet i to. Det kan virke som at ideen slo an - det ble kø i trappene. Det er Gaupseth fornøyd med:

- Det er veldig hyggelig at vi ser en så stor spredning i alder blant våre besøkende!

SOLDAGSFEIRING: Denne gjengen hadde planer om å gå inn på Polarmuseet, men nøt litt utsikt og solboller først. F.v. Arve Lynghammar, Vibeke B. Laastad, Storm (3) og Hennie Lynghammar (1), Vetle Justdal (2 1/2) Annette Kvandahl Johansen, Simen Justdal, Stig Pettersen og Anette Tunheim.

SOLDAGSFEIRING: Denne gjengen hadde planer om å gå inn på Polarmuseet, men nøt litt utsikt og solboller først. F.v. Arve Lynghammar, Vibeke B. Laastad, Storm (3) og Hennie Lynghammar (1), Vetle Justdal (2 1/2) Annette Kvandahl Johansen, Simen Justdal, Stig Pettersen og Anette Tunheim. Foto:

Artikkeltags