Gå til sidens hovedinnhold

Du gjør vel ikke denne tabben? Det kan doble kostnadene

Artikkelen er over 2 år gammel

Nei, dette er ikke måten å lagre dekk på. Det kan halvere levetiden.

(broom.no) Høsten er så smått i ferd med å gå over til vinter. Noen steder har det første snøfallet allerede vært, saltbilene har begynt å kjøre og det har flere steder vært frostnetter.

Mange har da også satt vinterhjul på bilen allerede, og mange kommer til å gjøre det de neste ukene. Men dekkene som du enten nettopp har tatt av, eller snart skal ta av – hvordan lagrer du dem?

Noen tar for lett på saken Grunnen til at vi spør, er at det slett ikke er likegyldig hvordan dette gjøre.

– Feil lagring av dekkene kan rett og slett ødelegge dem, sier Brooms bilekspert Benny Christensen.

– Noen tar altfor lett på dette, fortsetter han. – Fire komplette dekk er tross alt kostbare greier, og jeg må si jeg innimellom blir sjokkert når jeg ser hvordan enkelte lagrer dem, uttaler han.

Samtidig som han nesten litt indignert forteller om folk som lagrer dekkene bak huset, i sørveggen, der sola står på som verst, eller under en terrasse.

– Dekkene skal lagres innendørs, mørkt og om mulig helst også kjølig. Videre lagres de liggende eller hengende, og selvfølgelig godt rengjort og kontrollert til neste sesong. Gjerne også låst om man har dem i en fellesgarasje, anbefaler Benny Christensen.

Dekk er nemlig ettertraktet som tyvgods.

Et nyprodusert dekk som oppbevares riktig hos en forhandler, altså tørt og kaldt, kan fint lagres to-tre år uten at kvaliteten forringes.

– Det er når dekkene kommer på bilen og tas i bruk, at nedbrytningen starter. Salt, temperaturendringer og UV-stråling er alle ting som påvirker gummien, i tillegg til bruks-slitasjen. Jeg vil si at et dekk som er brukt i fire til fem sesonger, bør man sterkt vurdere å bytte ut, uansett mønster og slitasje, sier Christensen.

Han forklarer at gummien forandrer seg så mye at dekket da har nedsatte egenskaper. Dette gjelder dekk som er lagret riktig. Dekk som lagres feil, forringes enda fortere og kan være modne for utskifting etter bare to til tre sesonger. (ANB)

Kommentarer til denne saken