Dronning Sonja synes det er sterkt å møte mennesker som ble begravd i snømassene i Longyearbyen.

– Vi har møtt noen av dem som var begravd og som ved et mirakel har kommet fram igjen, og som er i beste velgående. Det er sterkt å høre disse historiene og man blir veldig ydmyk når man skjønner hvilke krefter som finnes i disse personene, sier dronningen, etter å ha møtt overlevende etter snøskredet 19. desember.

Hun møtte blant annet en familie på fire som ble tatt av skredet og sier hun er imponert over hvordan de klarte å ta rasjonelle valg og gjøre det riktige i en slik situasjon.

– Sterkt og fint

– Det er veldig sterkt og fint å møte dem, sier hun, og berømmer deres pågangsmot. Hun gir også ros til mannskapene som hjalp til å med å grave dem ut.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) er også på Svalbard og syns møtet med de overlevende gjorde sterkt inntrykk.

– Det er et tragisk bakteppe, for det var to som døde. Det preger alle som er her. Samtidig er det mye å glede seg over, for det er mange som overlevde, og det er absolutt ikke noen selvfølge med et slikt skred.

Flyttet 80 meter

Det var 19. desember at skredet gikk fra fjellet Sukkertoppen og rammet de såkalte spisshusene i Longyearbyen. Noen hus var flyttet opptil 80 meter.

To mennesker mistet livet – 42 år gamle Atle Husby og 2 år gamle Nikoline Røkenes. Flere andre ble skadd, og 200 mennesker ble evakuert. De fikk først flytte hjem tirsdag denne uka. (NTB)