Økt skredfare i Troms: – Det blir utfordrende med de høye temperaturene

STORT SKRED: Forrige uke gikk dette skredet i Lavangsdalen. Med  temperaturøkningen de neste dagene, vil  skredfaren øke i hele fylket, melder NVE.

STORT SKRED: Forrige uke gikk dette skredet i Lavangsdalen. Med temperaturøkningen de neste dagene, vil skredfaren øke i hele fylket, melder NVE. Foto:

NVE oppjusterer skredfaren til faregrad tre – betydelig – i Tromsø, Lyngen og Indre Troms onsdag.

DEL

Torsdag vil dette gjelde for hele Troms, opplyser NVE.

– Det kommer en temperaturstigning nå, og det blir varmt helt opp til fjelltopphøyde. Denne tempstigningen vil svekke snødekket, sier Odd-Arne Mikkelsen, vaktleder ved snøskredvarslingen i NVE.

Onsdag ventes det varmegrader helt opp i 1000 meters høyde både i Tromsø og Lyngen.

Torsdag blir det mildvær i hele fylket helt opp i 1200 meter.

– Utfordrende

De siste to ukene har det gått store skred, blant annet i Lavangsdalen, selv ved små temperaturøkninger.

De neste dagene vil det bli høyere temperaturer enn det har vært på lenge.

– Vi har en situasjon med vedvarende svake lag i snødekket, i alle himmelretninger. Med mildværet vil disse lagene svekkes. Vi kan derfor ikke utelukke store skred. Det blir utfordrende med de høye temperaturene, sier Mikkelsen, som oppfordrer skigåere og toppturentusiaster til å tenke nøye gjennom tur- og trasévalgene denne påsken.

Advarer mot skavlbrudd

Der det er bratt nok, det vil si over 30 grader, kan man forvente både våte flak- og løssnøskred.

– Vi oppfordrer folk til å tenke på hvor de skal bevege seg i fjellet. Ta trygge rutevalg, og vær også oppmerksom på utløpsområder for skred, og terrengfeller.

Mikkelsen ber folk være ekstra oppmerksomme på skavlbrudd de neste dagene.

– Skavler vil også svekkes på grunn av temperaturøkningen. De kan være veldig uforutsigbare. Man bør derfor ha større avstand enn det du tror er nødvendig, sier Mikkelsen, som oppfordrer alle turfolk til å følge med på Varsom.no de neste dagene – og ikke minst: Lese tekstvarselet.

Kan få 10 grader i Tromsø

Tirsdag ettermiddag lå temperaturen på rundt fem grader i Tromsø.

– Grunn til at den ikke er høyere, er at høytrykket ligger rett over Troms. Torsdag og fredag vil dette høytrykket trekke lenger sør. Dermed vil sørvestlig vind og mildvær prege Nord-Norge inn i påskehelgen, sier vakthavende meteorolog Isak Slettebø i Storm.

Han forteller at man kan oppleve tosifrede temperaturer i Tromsø de neste dagene.   

– Fredag kan det også komme en del nedbør, først og fremst i Nordland og Sør-Troms. Det ser imidlertid ut som at temperaturen vil gå litt ned igjen i helgen, men det vil fortsatt bli mildt og vestavær, sier Slettebø.

Artikkeltags