Ennå stor skredfare i nord: - Det er en kompleks situasjon

ENNÅ FARLIG: Både NVE og HRS advarer før nok en helg med stor snøskredfare i nord. Torsdag gikk det flere skred i Rotsunddalen i Nordreisa, der blant annet helikopter var i sving for å finne ut om noen var tatt.

ENNÅ FARLIG: Både NVE og HRS advarer før nok en helg med stor snøskredfare i nord. Torsdag gikk det flere skred i Rotsunddalen i Nordreisa, der blant annet helikopter var i sving for å finne ut om noen var tatt. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I helgen nedjusteres skredfaren fra faregrad tre til to flere steder. NVE advarer likevel mot å bevege seg i skredterreng.

DEL

Etter flere uker med både faregrad tre og fire, er den i helgen nede i to flere steder i Nord-Norge. Blant annet i Tromsø-området fra søndag av.

Det er ikke dermed sagt at det er fritt frem i fjellet, advarer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som har ansvaret for snøskredvarsling.

- Det går færre skred enn det gjorde i påsken og dagene etter. Det er færre faretegn i fjellet og en mer stabil situasjon, men det er fortsatt svake lag nede i snødekket. Selv om de er litt vanskeligere å påvirke, kan det gå store skred dersom man treffer på feil plass, sier Håvard Thorset, vaktleder ved NVEs snøskredvarsling.

- Selv vi noen steder setter skredfaren ned til to, anbefaler vi fortsatt å unngå skredterreng. Det er en kompleks situasjon. Det er trygt mange steder, men det er vanskelig å si hvor på grunn av de svake lagene, fortsetter han.

25 av 35 skred i nord

Torsdag gikk det flere snøskred i Rotsunddalen i Nordreisa. Det ble observert skispor i området, der det også hadde vært et skifølge på ni turister tidligere samme dag. Etter omfattende søk der flere helikopter også var involvert, ble det imidlertid slått fast at ingen var tatt i skredene.

Det siste døgnet er det også opplyst om flere skredhendelser og faretegn i Troms på varslingstjenesten Regobs.

Hovedredningssentralen (HRS) har de siste to ukene registrert 35 skred i Norge, der hele 25 av dem har skjedd i Nord-Norge. Det gjør at de nå går ut med følgende advarsel:

- Det er for tiden livsfarlig å oppholde seg i fjellet hvor det kan gå skred, heter det i en pressemelding fra HRS i Nord-Norge fredag.

Familien etter skredtragedien i Nordreisa: – Han var ikke en som utfordret skjebnen 

Blir ikke helt borte

Faren for å utløse skred er nå så stor at også vanlige turer med ski og snøscooter må vurderes nøye, advarer HRS videre.

- Ingen må gå inn i områder hvor terrenget heller 30 grader eller mer, eller i utløpssoner for skred. Vi har daglig fått melding om akutte farlige situasjoner i terrenget i Nord-Norge fordi det er utløst snøskred, sier Bente Jonassen ved HRS i Nord-Norge.

Situasjonen med svake lag i snødekket, vil ifølge NVE vedvare en god stund til.

- Skal det bli helt borte, må vi ha skikkelig mildvær som smelter mye av snøen og lager solid skare over. Så lenge det kommer mer og mer snø over, blir det riktignok vanskeligere og vanskeligere å påvirke disse svake lagene. Til en viss grad vil det stabilisere seg, men det blir ikke helt borte, sier Håvard Thorset.

Tips til hvordan du gjør en risikovurdering

  • Sjekk værmeldingen.
  • Sjekk varslene på www.varsom.no.
  • Last ned appen Bratt (Android og iOS) og les helningskartet for området du har tenkt deg inn i.
  • Vurderer du nå at det er trygt å legge ut på tur? Husk da å ha med nødvendig utstyr og meld fra hvor du går.

Kilde: HRS

Artikkeltags