Gå til sidens hovedinnhold

Ber tromsøfolk være spesielt oppmerksomme på dette problemet

Artikkelen er over 4 år gammel

Selv om det generelle skredfarenivået er moderat, bør skifolket være aktsomme i bratte leområder de nærmeste dagene.

NVEs skredekspert Markus Landrø besøkte onsdag Kattfjordeidet på Kvaløya. Etter dager med uvær, regn og mildvær har vi nå fått litt snø og kuldegrader igjen.

NVE har nå lagt ut en videosnutt på Facebook hvor de ber folk være oppmerksomme på lokalt ustabile forhold i fjellet, både  i Tromsø-området og fylket for øvrig.

I videoen forteller Landrø at det gamle snødekket har fått en hard overflate. Deretter har det kommet nysnø iblandet hagl. Vinden de siste dagene har transportert nysnø til leområder, hvor den har bundet seg og dannet flak oppå dette «kulelageret».

Les også

Dette er en fylkesvei: - Har aldri tidligere sett et større skred fra dette fjellet

 

- Må følge med

- Det er fristende når skiføret er såpass dårlig som nå, å søke dit hvor det ligger innføket nysnø. Man må følge med på om den er bundet eller ikke, og om du har løs snø under som kan kollapse og løsne et skred, sier Landrø i videoen.

Les også

Han har lagt bak seg 90.000 høydemeter. Nå har han plukket ut sine absolutt beste toppturer

Ragnar Ekker, vaktleder ved Snøskredvarslinga, poengterer at de fleste blir tatt av snøskred når faregraden er to ­– moderat – eller tre – betydelig.

- Når det er faregrad to, bør man være aktsom. Da er det mulig å være ute, og for å finne god snø søker man gjerne mot de stedene hvor den har lagt seg, og dermed områder hvor det er skredfare, sier Ekker til Nordlys.

Nysnøen er problemet

Han understreker, som Landrø, at det er nysnøen man må fokusere på når man planlegger turen de nærmeste dagene.

- Det har den siste tiden vært mildt i Troms, og man har ikke lenger problematikk med vedvarende svak lag, sier Ekker, som anbefaler folk å sjekke Varsom.no før de legger ut på tur.

Kommentarer til denne saken