Hadde englevakt da turfølget utløste kjempeskred: Trolig berget av en stein

TATT AV SKRED: Hele turfølget ble tatt av det store skredet, men alle unnslapp nærmest mirakuløst uten skader. I den røde ringen står turfølget oppstilt i etterkant av skredet.

TATT AV SKRED: Hele turfølget ble tatt av det store skredet, men alle unnslapp nærmest mirakuløst uten skader. I den røde ringen står turfølget oppstilt i etterkant av skredet. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Et følge med 12 franskmenn ble i går tatt av et snøskred i Nervernesfjellet i Jøkelfjord i Nord-Troms.

Ti av dem var skiturister, to av dem var guider.

Skredet de utløste var gigantisk, og terrenget franskmennene gikk i var svært bratt.

- Berget av stein

Én av de 12 skigåerne ble begravet i skredet, og det gikk bortimot en halvtime før turkameratene fikk gravd ham opp.

I dag skriver NRK Troms at mannen trolig ble reddet av en stein.

- Han var veldig heldig, for i skredet ble han stående oppreist mot en stein. Der hadde han nok luft rundt seg til han ble funnet av de andre. Hadde han blitt liggende noen meter under snøen, kunne utfallet ha blitt helt annerledes, sier operasjonsleder Morten Augensen i Troms politidistrikt til NRK.

I ettertid har turfølget høstet sterkt kritikk for veivalget fra både politiet og klinikkoverlege Mads Gilbert på Akuttmedisinsk klinikk på UNN.

- Politifolkene på stedet sier at det er et svært skred i svært bratt terreng. Ut fra tilbakemeldingen fra våre folk på stedet er det grunn til å stille spørsmål ved vurderingene som er gjort i forkant av skredet, sa operasjonsleder Roy Tore Meyer til Nordlys i går.

- Helt uansvarlig

Mads Gilbert fulgte opp senere på kvelden:

- «Hele» Nord-Troms og Finnmark har jo vært stengt av ras. Å dra skiturister med ut i skredterreng nå, er helt uforsvarlig. Enten er guidene ekstremt dårlig informert, har for liten kunnskap om skredpotensialet lokalt, eller så ignorerer de risiki fordi dette er næringsvirksomhet, sa Gilbert til Nordlys.

Nordlys fikk i går opplyst at skredet gikk da turfølget var på vei opp dalen, i den skyggelagte kløften i overkant av den røde ringen.

Artikkeltags