Langrennsløperne sesongåpner fredag på Beitostølen. Team Nord-Norge stiller med fire løpere, Snorri Einarsson, Rolf Einar Jensen, Eivind Krane Heimdal og Silje Theodorsen, etter at Martin Mikkelsen og Morten Harjo Pettersen har måttet kaste inn sykdomshåndkleet før start.

Glad for juling

Frontfigur Snorri Einarsson mener nivået på årets lag er bedre enn noen gang. Og at det styrker alle, inkludert han selv.

- Jaja, herregud. Det har vært veldig viktig for meg at vi har hatt denne nivåhevingen. Har du en dårlig dag på trening nå, så er du ferdig. Da henger du kraftig etter. Jeg har fått mye bank på trening i oppkjøringen, men det er jeg bare glad for, sier Snorri Einarsson til Nordlys.

Og nevner eksempler.

- Morten Harjo Pettersen er ti centimeter høyere enn meg og veier ti kilo mindre. Jeg har ikke mulighet å holde følge med han i på løpingen. Rolf Einar Jensen er veldig hard på rulleski. Lærlingen Heimdal (Eivind Krane, 20, ny i laget) er veldig god på sprintøkter. Og Martin Mikkelsen knuste meg med 24 sekunder på et 20 minutters løp opp Myrefjell. Klart, da ble jeg bekymret. Men det er bare bra å være nervøs. Da blir man ekstra tent og skjerpet på økter, og det gjør trykket på fellesøktene bedre, ogvi jobber med bedre intensitet, sier Snorri Einarsson.

Han tjuvstartet sesongen i Mounio forrige helg, og tok en sterk tredjeplass i FIS-rennet der.

- Det var godt å vise de andre på laget at gamlingen fortsatt kan gå fort på ski, sier Einarsson.

Ekstremt intern konkurranse

Og røper at det er en ekstrem konkurransementalitet internt i laget.

- Det er det. Et eksempel er da vi kjørte go-kart på Mallorca. Det skulle være en sosial og artig greie i en tøff treningsperiode. Det ble selvfølgelig konkurranse, og jeg vant. Det lot jeg selvfølgelig de andre få høre, og gnidde nok litt vel inn, med tanke på at jeg har hatt lappen lengre. Det ble så elending stemning i gruppa etter kjøringa, du aner ikke, og det tok flere dager før det var tilbake til normalen, humrer Snorri.

Trener Jostein Vinjerui bekrefter historien. Og holdningene.

- Det er konkurransemennesker. Det viser seg, både på trening og i andre sammenhenger. Det er ikke sånn at de kappløper mellom trening, men det kan gå hardt for seg om de for eksempel spiller kort eller duellerer i playstation, sier Vinjerui.

Han mener også nivået i laget er bedre enn noen gang.

- Vi har et helt annet trykk og nivå enn vi hadde i fjor og for to år siden. Har du en slitt svak dag på trening, så får du kraftig juling av de andre. Og de har forskjellige styrker, som gjør at det aldri er den samme som leder an, sier Vinjerui.

Han er spent foran sesongstarten.

- Det er mange gode løpere som stiller til start, også mange utlendinger. Vi håper vi har en blant topp 20 av de norske, pluss en til i topp 30 blant guttene, sier Vinjerui.

- Lave skuldre

Snorri Einarsson toner ned betydningen av åpningsrennet.

- Skal du bli tatt ut til verdenscup må du vinne renn og dominere. Så vi kan starte med lave skuldre, sier Snorri Einarsson.

Han håper på internasjonale sjanser gjennom Skandinavisk Cup senere i år. Opplevelsene fra fjoråret sitter fortsatt i.

- Det var en veldig tung sesong, og jeg følte ikke at jeg gikk gode skirenn, selv når jeg fikk gode plasseringer som andreplass i Norgescup og sjetteplass i Skandinavisk Cup. Godfølelsen manglet. Derfor har jeg mye mer fokus på prestasjon enn resultat i år. Føler jeg at jeg går gode skirenn, så er jeg fornøyd, sier Snorri Einarsson.