– Ja, jeg bruker det, svar Einarsson på direkte spørsmål fra Nordlys.

Han påpeker at han fikk påvist sykdommen før han slo igjennom som skiløper. De siste årene har Einarsson gradvis satset hardere på langdistanseløp, men til vinteren skal han i aksjon under VM i Lahti – for Island.

– Jeg har brukt astmamedisin i bortimot 10 år. I løpet av disse årene har jeg nok blitt gradvis dårligere enn bedre, mener Einarsson.

– Trenger du det?

– Ja, selv om jeg nok hadde kommet meg rundt løypa på en eller annen måte. Men det er bra at det blir en debatt om temaet.

Einarsson påpeker at det er forskjell på å bruke «astmamedisin» og det som har skapt den pågående debatten, nemlig dopingsaken til Martin Johnsrud Sundby.

– Jeg kan vel si så mye som at jeg aldri har vært i nærheten av de doseringene som har ført til denne saken. Jeg bruker astmamedisinene for å ha et mest mulig normalt liv både på og utenfor idrettsarenaen. Det er positivt at det blir debatt, og forhåpentligvis kan det føre til åpenhet rundt det og god opplysning rundt riktig bruk. Utøvere kan ikke utelukkende stole på andre når det gjelder dette og må vite hva som gjelder selv, i tillegg til de rådene de får. Så får vi håpe det ikke ender i en ensidig heksejakt som det kan se ut til at det blir, sier Einarsson.

Team Nord-Norge-løper rammet

TV 2 avslørte onsdag at friske langrennsløpere ble tilbudt astmamedisin før de skulle gå løp for Norge sist vinter. Trener for Team Nord-Norge, Kristian Skogstad, kjenner ikke til den saken. Men Skogstad bekrefter at det er løpere på Team Nord-Norge som bruker det.

– Fordi det er snakk om medisinske opplysninger må du nesten ta det med hver enkelt løper. Men jeg tror samtlige løpere som bruker det helst ikke ville ha brukt det, sier Skogstad.

Jentetrioen på Team Nord-Norge, Emilie Kristoffersen, Anna Svendsen og Lovise Heimdal, gikk alle renn i verdenscupen i fjor.

Samtlige slår fast at de ikke bruker medisin.

Når det gjelder guttene, består Team Nord-Norge av Audun Erikstad, Eirik Solvang og Torgeir Sulen Hovland. Der er sistnevnte rammet av astma.

– Jeg fikk konstatert astma som 13-åring, sier 21-åringen.

Han føler at det hemmer han i konkurranser.

– Det går greit så lenge jeg bruker medisin.

Det er i fuktig luft at han har størst problem.

– Jeg har samtlige papirer i orden, påpeker Sulen Hovland.

(Saken fortsetter under bildet.)

 

– Har ikke fått tilbud

Silje Theodorsen er den eneste langrennsløperen fra Troms som har plass på et av skiforbundets landslag. Heller ikke Theodorsen bruker medisin.

– Jeg er i den heldige situasjonen der jeg slipper det, sier Theodorsen.

Kvaløysletta-løperen har heller ikke fått tilbud om det.

– Men dette er noe jeg kan ufattelig lite om.

Langdistanseløperen Andreas Nygaard er heller ikke avhengig av medisin.

– Og jeg har heller ikke blitt tilbudt det, sier Nygaard.

Foruten å satse på langrenn studerer Burfjord-løperen medisin.

– Vi har faktisk hatt en forelesning om lungefysiologi på studiene for en liten stund siden, forteller Nygaard.

– Vi diskuterte faktisk temaet etter forelesningen, sier Solvang – også han medisinstudent.