Snøskred i Olderdalen - undersøkt med helikopter

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Det er blitt observert snøskred på sørsiden av Nordmannviktinden onsdag.

Området er undersøkt med helikopter og det er flere selvutløste skred langs fjellet, men ikke noe som tyder på at det skal ha vært folk i nærheten.

Nve melder onsdag er det er økt fare for naturlig utløste skred i Nord-Norge

Den største utfordringen i Nord-Norge er et vedvarende svakt lag som ligger dypt i snødekket. Det har så mye snø over seg nå at det skal mye til å påvirke det som skiløper, og det svake laget gir ikke fra seg faretegn som drønn eller at snødekket sprekker opp.

Når det nå blir varmere og etterhvert litt våtere vil snødekket over bli våtere og mykere, og siget i snøen øker. Da kan man regne med at det plutselig kan gå noen store eller svært store naturlig utløste skred som løsner nede i det vedvarende svake laget.

-  Det er veldig vanskelig å vite når og hvor slike skred løsner. Hold derfor god avstand til bratte fjellsider. Hvis det først løsner et skred på det svake laget kan skredet bli svært stort sier vaktleder i Snøskredvarslingen Heidi Bache Stranden. 

I tillegg til dette skredproblemet vil det være økt fare for våte løssnøskred og mindre flakskred i tillegg til at sjansen for skavlbrekk også øker med stigende temperatur og nedbør som regn de neste dagene.

Artikkeltags