Gå til sidens hovedinnhold

Smitten har spredt seg i tre ledd på bare ei uke

Så langt har seks personer fått påvist koronasmitte etter at en person reiste fra Østlandet til Tromsø sist helg.

For abonnenter

Lørdag ettermiddag venter kommunens smitteteam venter ennå på svar på prøvene som ble tatt sent fredag og tidlig lørdag.

Alle de seks smittede er i 20-årene, og smitten har begynt å spre seg under et sosialt lag der den tilreisende personene deltok forrige helg.

Siden har smitten spredt seg videre. Ifølge kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen har smitten allerede spredt seg i tre ledd. Av hensyn til personvernet, vil ikke kommuneoverlegen fortelle i hvilken sosiale sammenhenger smitten har spredt seg videre utover det opprinnelige sosiale laget sist helg.

Smitter raskere enn før

At smitten har spredt seg i tre ledd på en uke, tyder på at inkubasjonstiden, altså tiden det tar mellom man blir smittet til sykdommen bryter ut, er kortere enn før.

- Smitten sprer seg raskere enn vi har vært vant med. I fjor var gjennomsnittlig inkubasjonstid 5-7 dager, sier Kristoffersen.

Til sammen 33 personer sitter nå i karantene eller ventekarantene som følge av utbruddet. Kristoffersen sier til Nordlys at de har sendt inn prøver fra de smittede til sekvensering hos Folkehelseinstituttet i Oslo, og at de ennå avventer svar på hvilken virusvariant som har spredt seg i Tromsø.

Storparten av alle infeksjoner med koronavirus i Norge er nå av den britiske virusvarianten.

- Vi behandler alle utbrudd som om det er mutert virus, noe som blant annet innebærer ventekarantene for husstandsmedlemmer og andre som har vært nær nærkontaktene til de smittede, sier Kristoffersen.

Les også

Skyhøye importsmittetall i Tromsø: – Vi må forvente mer

Vil ikke gå ut med munnbind-anbefaling

Så langt har kommunen ikke sett det nødvendig å gå ut med informasjon om hvor de smittede har vært mens de har vært smitteførende.

- Ved tidligere utbrudd har vi gått ut med informasjon om eksempelvis hvordan butikker de smittede har vært på, men dette anser vi ikke som nødvendig nå, sier Kristoffersen.

- Hvorfor ikke?

- Mange bruker munnbind på for eksempel butikker, og hvis de smittede har brukt munnbind, er smittefaren vesentlig redusert.

- Det er ikke så mange som bruker munnbind på butikkene nå etter at kommunen droppet anbefalingen om å bruke munnbind på offentlige steder hvor det er vanskelig å holde avstand. Hva tenker dere om bruk av munnbind nå?

- I denne fasen er det ikke nødvendig å gå ut med en generell anbefaling om munnbind. Mange bruker munnbind fortsatt, og det er bra. Men smittetallene er fortsatt lave her i byen. Hvis vi skal anbefale noe for en hel befolkning, så må det være forholdsmessig i forhold til hvordan vi vurderer risikoen, sier Kristoffersen.

Les også

Styrker smittesporingsteamet etter flere tilfeller: – Det blir en spennende helg

Kommentarer til denne saken