Gå til sidens hovedinnhold

Slottet sletter utmerkelse til Svein Ludvigsen etter overgrepsdom

Artikkelen er over 1 år gammel

I 2005 ble Svein Ludvigsen utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. Nå er utmerkelsen slettet.

Det bekrefter Sven Gj. Gjeruldsen ved Slottets kommunikasjonsavdeling overfor VG.

– Nå er tildeling slettet, sier Gjelruldsen til avisen.

I 2005 ble Svein Ludvigsen, da fiskeriminister for Høyre, utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden, for «for utmerkede fortjenester for Norge og menneskeheten».

Ifølge VG kan tildeling slettes «på grunn av uverdige forhold». Ludvigsen leverte for øvrig selv tilbake ordenen i fjor høst, opplyser hans forsvarer, advokat Kai Vaag, til avisen.

Trakk anke

I fjor sommer ble Ludvigsen som kjent dømt til fem års fengsel i Nord-Troms tingrett. Ifølge dommen misbrukte den tidligere fylkesmannen og statsråden sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang med tre unge asylsøkere.

Les også

Slik er den knusende dommen mot Ludvigsen: Graverende utnyttelse av stilling og overmaktsforhold

Ludvigsen har hele tiden nektet straffskyld. Han anket dommen til Hålogaland lagmannsrett, men besluttet i forrige uke å trekke anken. Årsaken var at lagmannsretten kun tillot ett tiltalepunkt behandlet i ankesaken.

– Det er ikke fordi han erkjenner skyld, men en konsekvens av at domstolen har nektet ham full ankerunde. Når situasjonen er slik, ser han at en delvis behandling av saken i lagmannsretten, får liten betydning for straffen. Så holder han det opp mot den voldsomme påkjenningen saken har hatt for ham og hans familie, sa advokat Kai Vaag, Ludvigsens forsvarer, til Nordlys.

Dermed er tingrettens dom på fem års fengsel, rettskraftig.

– Det er ikke noe han får gjort noe med, slik situasjonen er. Nå forbereder han seg på straffegjennomføringen, slik at han kan se framover, uttalte Vaag i forrige uke.

Egentlig skulle ankesaken gå for Hålogaland lagmannsrett fra 10. til 15. februar.

Suspendert fra Frimurerlosjen

Som følge av overgrepssaken ble også Ludvigsen suspendert fra Frimurerlosjen. I en årrekke har han vært en høyt betrodd losjebror, med tittelen «Overstewardmester» da han ble pågrepet og siktet i januar 2018.

Hvorvidt Ludvigsen nå er ekskludert fra losjen som følge av at tingrettens dom er rettskraftig, er uklart.

– Når det foreligger en rettskraftig dom vil saken behandles sentralt hos oss. Hva behandlingen ender med, skal ikke jeg ha en formening om, sa Per Trygve Kongsnes, provincialmester i Frimurerlosjen i Tromsø, etter at dommen falt i tingretten.

Les også

Ludvigsen trekker anke – må sone straffen på fem års fengsel