De fire finnmarkskunstnerne som danner FUFF er nå ute på turné i nordområdene med en utstilling om klima. For øyeblikket henger utstillingen i Murmansk regionale kunstmuseum.

Ifølge en pressemelding fra FUFF ble et av verkene for sterk kost og avvist av museet. Et bilde fra kautokeinokunstneren Máret Ánne Saras verk «Moder Jord» ble ifølge FUFF krevd fjernet. Verket, som du ser under, viser en kvinne som føder jordkloden.

- Jeg velger å svare på sensuren istedenfor å trekke meg fra utstillingen. Det nye selvsensurerte bildet er ment både som en humoristisk kommentar samtidig som det billedliggjør sensuren jeg faktisk ble pålagt, sier Sara i pressemeldingen.

Det skriver iFinnmark.no.

Rosa bikini

Hun håper kombinasjonen av en rosa tegneserie-bikini på bildet vil skape noe eget rundt temaet:

– Pirre nysgjerrigheten, irritasjonen eller å trigge latterkula, sier kunstneren.

FUFF stiller seg kritisk til sensurering av kunst, men ønsker ikke å kritisere museet for deres avgjørelse. Máret Ánne Sara synes likevel det er synd at hennes verk nå mangler et sentralt bilde:

– Det er en ganske omfattende utstilling, og vi har jobbet med den i to år. Jeg stiller ut totalt fire verk, der tre av dem danner «Moder Jord». Bildet som har blitt sensurert er et sentralt stykke i verket, så jeg må si at mitt arbeid har jo blitt ganske drastisk amputert med denne sensuren, forteller Sara til iFinnmark.

Saras egen sensurering fikk heller ikke bildet opp på veggen igjen.

– En del av hverdagen i Russland

Ingerid Jordal i kunstnergruppa fulgte utstillinga over grensa og deltok på åpninga. Hun mener de handlet i henhold til hva de kan tillate seg. Hun mener denne saken handler om grunnleggende forskjeller i det norske og russiske samfunnet.

- Fra vår norske synsvinkel kan det virke merkelig at et såpass uskyldig bilde skal bli sensurert. Vi lever i et land der ytringsfriheten står sterkt, og kunsten kan tillate seg å gå meget langt. For oss er det å bli sensurert en prinsipiell sak, og til irritasjon. Men vi kan ytre oss fritt om dette her hjemme. For våre russiske kolleger noen mil østover er slike begrensninger en del av hverdagen. For meg var det en vekker, sier hun i pressemeldingen fra FUFF.

Hun ser også positive sider ved sensuren:

- Når kunst blir sensurert, betyr det at den har en iboende kraft og potensiale til å bety noe.

Kunstnergruppen FUFF består av Maret Anne Sara, Ingerid Jordal, Yvonne Normanseth og Inger Emilie Solheim. For øyeblikket turnerer de i nord med en klimakommenterende utstilling. Utstillingen i Murmansk tas ned 25. mai, og da går turen videre til Berlevåg.