Å kjøre bil er en dyr og ofte nødvendig del av hverdagen. Men det vi kanskje ikke tenker over, er at med enkle grep kan vi  redusere både utslippsmengde og drivstofforbruk med opptil 25 prosent. Med den nye trenden øko-kjøring kjører man både mot bedre økonomiske og mer miljøvennlige tider.

Ny teknologi har redusert miljøutslipp fra diesel- og bensinbiler drastisk de siste tiårene, og det forskers stadig på nyvinninger som tar oss nærmere den 100 prosent miljøvennlige bilen.

Torkel Hallander i nettbutikken Bythjul.com, forteller at mange av de positive grepene bilister kan gjøre for å forbedre miljøet, også har positiv innvirkning på lommeboka.

- Før klimanøytrale biler blir allemannseie er det mye vi kan gjøre for å kjøre så miljøvennlig som mulig og samtidig spare penger, hevder Hallander.

Kjørestilen til sjåføren er den mest avgjørende faktoren når det kommer til drivstofforbruk og forurensing. Det gjennomsnittlige utslippsnivået for en bil kan variere med hele 25 prosent avhengig av førerens kjørestil. Dette er bakgrunnen for ideen om øko-kjøring som er både lett å lære, lønnsomt og sparer miljøet.

- Øko-kjøring innebærer en rekke teknikker for hvordan bilisten kan kjøre ansvarlig og dermed redusere drivstofforbruket. Det handler først og fremst om en roligere kjørestil og evnen til å lese trafikkbildet i god tid slik at sjåføren kan bytte gir eller slippe gasspedalen på forhånd. Leser man trafikkbildet på en god måte, kan man unngå uventede situasjoner og plutselige start og stopp i trafikken, forteller Torkel Hallander.

Vedlikehold av dekkene er også med på å redusere forurensingen. Mindre trykk fører til flere prosent høyere drivstofforbruk. Ettersom dekk normalt mister 0,7 bar trykk hver måned, bør man minst en gang i måneden fylle på luft for å unngå økte utslipp av forurensende stoffer. Ved å velge grønne dekk kan også forbruket reduseres merkbart.

- Mitt råd til norske bileiere som vil spare penger, er å lære seg øko-kjøring og ta vedlikehold av bilen på alvor. Trenger man starthjelp, finnes det til og med innføringskurs i kjørestilen. En bilist med gjennomsnittlig årlig distanse og drivstofforbruk kan enkelt spare ca fire tusen kr i året. Dette vil miljøet også ha glede av, avslutter Torkel Hallander.

Dette kan du også gjøre

* Planlegg kjørerute for å unngå unødvendig kjøring og kø.

* Bruk motorvarmer i temperaturer under +5 grader.

* Kjør med høyest mulig gir.

* Om mulig unngå tung last som gjør bilen tyngre. (ANB)