Slik reagerer Sandra Borch på pelsdyr-diskusjonen

Artikkelen er over 5 år gammel

Markerer støtte til pelsdyrnæringen, og frykter dyrevernerne snart vil ta for seg også andre næringer.

DEL

Tirsdag viste NRK Brennpunkt dokumentaren "Pels", hvor dyrevernaktivister hadde fulgt og filmet utvalgte pelsdyrgårder over en periode på to år. Filmingen hadde for det meste foregått med skjult kamera, da en av dyrevernaktivistene hadde utgitt seg for å være interessert i å starte opp en egen pelsdyrgård og gitt inntrykk av at han ville lære mer om bransjen.

En rekke personer og organisasjoner har tatt dokumentaren som et sterkt innlegg i debatten for å få lagt ned næringen i Norge. Og allerede den 15. desember legger et regjeringsoppnevnt utvalg frem en utredning om pelsdyrnæringens fremtid i Norge. Basert på denne kan det hende at regjeringen bestemmer seg for å gå inn for en styrt avvikling av bransjen.

Men både pelsdyrnæringen og andre har i etterkant kritisert dokumentaren og NRK Brennpunkt for bruken av skjult kamera og stilt spørsmål om dokumentaren viser et balansert bilde av pelsdyrnæringen.

Støtter pelsdyrnæringen

En av dem som har vært tydeligst på sin støtte til pelsdyrnæringen er den profilerte SP-politikeren Sandra Borch, og allerede tirsdag kveld markerte hun nok en gang sin støtte til bransjen på sosiale media. På Twitter meldte Borch følgende:

"I morgen blir dagens outfit pelskåpe av norsk mink. #nrk #brennpunkt"

STILTE I PELS: Dette bildet la Sandra Borch ut på sin Facebook-profil dagen etter at hun varslet sin støtte til pelsdyrnæringen etter NRK Brennpunkts dokumenter. Bildet er gjengitt med tillatelse.

STILTE I PELS: Dette bildet la Sandra Borch ut på sin Facebook-profil dagen etter at hun varslet sin støtte til pelsdyrnæringen etter NRK Brennpunkts dokumenter. Bildet er gjengitt med tillatelse.

Skjermdump: Facebook

Borch gjentok også støtten på Facebook, og rettet kritikk mot NRK for å vise dokumentaren:

"At NRK velger å vise en dokumentar som er filmet og klippet til av pelsdyrmotstandere som har løyet og filmet pelsdyrbønder med skjult kamra er uhørt. Jeg er stolt tilhenger av næringa og har vært på mange besøk og sett at de driver skikkelig. I morgen blir helt klart dagens outfit pelskåpe av norsk mink!"

Overfor Nordlys gjentar Borch sin støtte til næringen onsdag, men hun understreker at dette gjelder næringen som helhet - og ikke de gården hvor de verste bildene ble hentet fra i dokumentaren.

Mener dokumentarfilmskaperne har opptrådt kritikkverdig

-  For det første så må jeg få si at jeg selvsagt tar sterk avstand fra all form for uforsvarlig dyrehold - uavhengig av hvilket dyrehold det er snakk om. Men når det gjelder disse aktivistene har de holdt på i mange år for å sverte bransjen. Jeg har selv besøkt flere av gårdene de viser i dokumentaren, mange av disse har de bare filmet utenfra og ikke innenfra, sier hun og fortsetter:

- Det som for meg virker klart er at de dyrevernsaktivistene har valgt ut de verste bildene til dokumentaren. De har jo brukt fire år på å filme med skjult kamera.

Borch reagerer også på at mannen som står bak filmingen med skjult kamera, Frank Nervik, skal være utdannet psykolog.

- Altså han er jo utdannet psykolog og vet jo helt sikkert hvordan han skal trykke på knappene for å få frem slike svar som han får. Men det som er trist er at de samler hele næringen under ett, og det er jo synd for debatten at det bare er den ene siden (pelsdyrnæringen, journ. anm.) som blir rakket ned på. Spesielt med tanke at det ikke er lenge til utvalget kommer med sin utredning, sier Borch, og legger til at hun ikke er overrasket over fremgangsmetodene til dokumentarfilmskaperne.

Ønsker ikke at useriøse aktører skal få holde på

- Men det er jo noen ganske så sterke og grusomme bilder som vises i dokumentaren. Går det an å forsvare dette?

- Nei, det er situasjoner i den dokumentaren som ikke går an å forsvare, og som jeg sier så skal ikke useriøse aktører få operere i markedet. Men det som er synd, er at dette går utover de som faktisk driver seriøst og forsvarlig. Dette er folk som er glad i dyrene sine.

- Har du noen eksempler på hvilke tilfeller av dyremishandling det var du reagerte på i dokumentaren?

- Metoden de brukte når de insemninerte disse revene. Det er ikke slik dyr skal behandles. Det var også noen bilder av sårskader som var sterke. Det man skal gjøre er jo at man plukker ut disse dyrene på et tidlig tidspunkt. Det er jo bilder som ikke kan forsvares, sier Borch før hun så kommer med et forsvar for pelsdyrnæringen:

- Men så er det jo slik at hvis vi sammenligner med andre dyr så skjer det jo også grusomme ting der i naturen. Griser som spiser hverandre og kaniner som dreper ungene sine. Det er jo en del av naturens gang, selv om man selvsagt ikke skal forsvare dette på denne måten.

Borch mener at debatten rundt pelsdyrnæringen er en del av det moderne samfunnets distansering fra naturen.

- Det er det samme som at man helst ikke vil vite hvor maten man spiser kommer fra. Man vil helst ikke se realiteten i øynene. Men det er en realitet at også dyr som sau og kyr slaktes.

Frykter dyrevernorganisasjoner vil ta for seg andre næringer

Nå frykter SP-politikeren at kampen om fremtiden til pelsdyrnæringen bare er det første slaget fra dyrevernsorganisasjoner.

- Jeg tror at de snart kommer til å ta for seg også andre næringer som saueproduksjon og storfeproduksjon. Jobbe for å få oss til å slutte med også dette.

- Men du kan da ikke sammenligne produksjon av mat med produksjon av pels. Mat er jo nødvendighet, mens det er mange som mener at pels kun er en unødvendig luksusartikkel så lenge vi har tilgang til andre materialer og stoffer som kan brukes som klær?

- Nei, matproduksjonen er det viktigste selvsagt. Men skal man se på etikken i akkurat det så kan man like så godt nevne at det er klær som selges på H&M som lages av barn fra Afrika. De aller fleste i næringen er seriøse, og man skal også huske på at pelsdyrnæringen får betalt etter hvor fine pelsene ser ut, så det er jo ikke i deres interesse at det skal lages dårlige pelser fordi dyrene ikke behandles godt nok. For den saks skyld kan vi stille andre spørsmål. Er fugler i bur etisk riktig? Vi må se på hvor langt vi skal dra debatten.

Forventer reaksjoner også denne gang

For det er ikke første gang Borch velger å ta debatten. Borch har også tidligere blitt kjent for meninger som har blitt oppfattet som provoserende for mange. Blant annet viste hun sin støtte for fri jakt på ulv da hun tidligere i år poserte i ulvepels, et bilde som ikke bare vakte oppsikt, men også førte til at Borch mottok drapstrusler

LES MER: Her poserer Sandra Borch i sin nye ulvepels

LES MER: Sandra Borch mottok drapstrusler etter posering i ulvepels

LES MER: De blir født, foret og dør for å bli dyre, lite funksjonelle pynteplagg på menneskekroppen

- Forventer du reaksjoner også denne gangen? Det er jo ikke akkurat et populært synspunkt du har valgt å ta i pelsdyr-saken?

- Jeg håper jo at alt jeg sier og gjør skal skape debatt. Men da på et saklig nivå, sier Borch, som også kan fortelle at hun allerede i morgen skal delta i en TV-sendt debatt om pelsdyrnæringen på NRK.