- For Tromsdalens del håper jeg freden nå har senket seg

FANT DOKUMENTASJON: Hanne Johnsen gransker skytebanesaken. Foto: Oe Åsheim

FANT DOKUMENTASJON: Hanne Johnsen gransker skytebanesaken. Foto: Oe Åsheim

Hun fikk skytingen til å stoppe opp. Nå har Hanne Johnsen fått prisen Årets tromsdaling.

DEL

- Jeg ble overrasket. Men det er jo veldig hyggelig. Og så vil jeg minne om at det er mange har stått på for dette telt siden 80-tallet.

Det forteller Hanne Johnsen, Årets tromsdaling 2017.

Årelang konflikt

Prisen får hun for sitt arbeid med skytebanesaken, en betent sak som har skapt store konflikter i Tromsdalen i flere tiår.

Hun har jobbet iherdig med saken de siste årene, etter at Folkeaksjonen for et åpent Tromsdalen turområde inngikk et samarbeid med den tidligere bosatt tromsdalingen som er både dokumentarist og gravejournalist.

Om vinneren forteller juryen at Hanne Johnsen har over flere år satt seg inn i sakens fakta, gått grundig til verks i kommunale arkiver og statsarkivet, fremskaffet og studert relevante sakspapirer, dokumenter og skriftlige avtaler, kommunale og fylkeskommunale vedtak, vurdert, analysert forhold og opplysninger om skytebanene i Tromsdalen, samt informert kommunen og gitt media debattgrunnlag i saken.

- Brukt utallige arbeidsdager

«Hun har avdekket at skytternes angivelige interesser og leieavtaler med grunneier og Glimt skytterlag samt skyting, utbygning av standplasser, bygninger og tillatelser ikke er omsøkt og godkjent. Hanne Johnsen har av egen interesse brukt utallige arbeidsdager og timer, samt vesentlige utgifter til data- og telefonbruk i skytebanesaken, uten å kreve noen form for dekning for eget arbeid eller utgifter», heter det fra juryen.

Selv er hun mer opptatt av å fremheve de som gjennom mange år har jobber med saken før henne. Uten krefter som Sigmar Karlsen og hans arbeidsgruppe på 80- og 90-tallet, uten Hans Ragnar Mathisen, Per Rein og Wilfred Karslens innsats ville hennes jobb blitt umulig, sier Johnsen selv.

- De har alle funnet fram viktige brikker, og min jobb har vært å legge sammen alle brikkene i puslespillet, forteller hun til Nordlys om hvordan hun har jobbet.

I tillegg har hun funnet fram nye elementer i saken og forsøkt å legge til rette for en mest mulig opplyst debatt om saken.

- Forbauset over at det ikke har vært personangrep

Saken om hvorvidt det skal være skytebane i friarealet mellom lysløypene og turområdet i Tromsdalen har skapt konflikter. Temperaturen har vært på kokepunktet flere ganger.

Hanne Johnsen forteller at hun ikke har opplevd noen ubehageligheter eller personangrep gjennom sitt arbeid med saken. Hun vil av den grunn skryte av meningsbærere på begge sider av bordet.

- Det har være en veldig konfliktfylt og en betent sak. Det at jeg har prøvd å forholde meg til sak, har nok vært viktig i så måte. Jeg har prøvd å fremstille ting så nøkternt som mulig. Når man har vært inne i konflikten blir det mange følelser. Jeg har latt dokumentene snakke, og må si meg forbauset over at det ikke har vært personangrep gjennom hele prosessen. Rundt det jeg har skrevet har det vært lite storm og folk har klart å holde seg til saken i kjølvannet av mitt arbeid. Jeg har på ingen måte opplevd det som belastende, sier hun.

Hun har konsentrert seg om å ikke mene noe om hvem som har rett og galt, men kun skrevet om saken. Det tror hun har bidratt til å holde på saklig nivå.

Saken fortsetter under bildet.

Torstein Myhre (til venstre) og John Pedersen i Tromsdalen bydelsråd gir her Hanne Johnsen det synlige beviset på at hun er Årets tromsdaling 2017. Foto: Privat

Torstein Myhre (til venstre) og John Pedersen i Tromsdalen bydelsråd gir her Hanne Johnsen det synlige beviset på at hun er Årets tromsdaling 2017. Foto: Privat

Saken har ført til utallige saksfremlegg, avissaker, debattinnlegg og diskusjoner.

Siste skudd siden 1955

Foreløpig status i saken er at Tromsø kommune har stanset all skyting på skytebanen i Tromsdalen og 2017 ble første året siden 1955 uten smell i Tromsdalen.

Nå venter man på Fylkesmannen i Troms' behandling av saken. Siste ordet er med det neppe sagt.

Johnsen håper fylkesmannens behandling ser på helheten - både om kommunen har hatt rett til å stanse skytinga, hva som har skjedd, hva som er konsekvensene av mange tiår med skyting i Tromsdalen, og ikke minst hva som blir veien videre.

Hun tenker spesielt på at det er et stort, forurenset området midt i det populære turområdet.

Håp om fredelig 2018

For Tromsdalens del er Johnsens ønsker at saken kan avsluttes en gang for alle:

- Plutselig er det flere unger som bruker dalen og jeg har observert en annen type ferdsel der nå som skytingen har stoppet og saken har roet seg ned. De færreste liker konflikter. Nå er konflikten over for mange og man kan bruke Tromsdalen på en annen måte. Det er bra, ettersom det er en utrolig vakker dal, full av kulturminner. For Tromsdalens del håper jeg freden har senket seg. Mitt nyttårsønske for 2018 er at Tromsdalen skal komme inn i fredelig og saklig spor, sier Johnsen avslutningsvis.

- Takket være helhjertet innsats fra spesielt Hanne Johnsen har det ikke vært skyting i Tromsdalen i 2017. Dette gir seg utslag ved at tusener av friluftsinteresserte små og store tromsdalinger, barnehager og skoler, tromsøværinger og andre væringer har funnet veien og gleden ved friluftslivet opp i Tromsdalen uten risiko for støy og forurensing av skyting. Dette kan vi uten tvil takke innsats og arbeide til Hanne Johnsen i regi av Folkeaksjonen for, og det i seg selv danner grunnlag for kandidatur og hedersbevisning til Årets tromsdaling, sier leder i Tromsdalen bydelsråd John Pedersen.

Her kan du lese flere blogginnlegg Hanne Johansen har skrevet om skytebanesaken.

Artikkeltags