Gå til sidens hovedinnhold

Statsadvokaten har talt i skytebanestriden: Henlegger anmeldelse fra turgåere

Artikkelen er over 6 år gammel

- Vi har fått medhold - igjen, sier skytterne

Skytebanestriden i Tromsø har vært en betent strid i lang tid. Turgåerne vil ha skytterne vekk. Skytterne vil bli inntil ny skytebane gjøres tilgjengelig for dem. I sommer ble det satt opp bom, etter pålegg fra politiet.

Dermed spisset striden seg ytterligere til.

Les turgåernes side i saken: - Det er et perfekt turomrpåde, dessverre er det ødelagt av skytebanen gjennom tiår.

Les skytternes side i saken: - Det er en veldig ubehagelig opplevelse

I sommer ble skytterne anmeldt for brudd på friluftsloven av turgåerne Ole V. Andreassen og Wilfred Karlsen.

LES SAKEN: Anmelder skytterlagene

Saken ble henlagt.

- Politiadvokaten  kom derimot med en uttalelse som ble tolket dithen at skytingen var ulovlig og måtte stanse, sier Kurt Kaspersen, talsmann for Tromsø Jeger- og Fisk.

Klage

Tromsø Jeger- og Fisk klaget derfor saken inn for Statsadvokaten.

13. november kom svaret fra Troms og Finnmark statsadvokatembeter.

Statsadvokaten henlegger anmeldelsen og finner ingen grunn til å omgjøre politiets henleggelsesbeslutning, da det ikke foreligger rimelig grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold.

Miljøverndirektoratet har kommet med en tilrådning i saken, og konkluderer med at dersom politiets vedtak om sikkerhetssone er et vedta, går dette vedtaket foran friluftslovens bestemmelser. Sikkerhetssonen med de begrensninger som følger av politiets brev av 18. juni 2014 er innmark hele året. Det betyr at stengsler som er satt opp, for eksempel bom ved vei, ikke er i strid med friluftsloven, står det i henleggelsen.

I henleggelsen skriver statsadvoktane at alle anmeldelser som måtte være kommet inn for brudd på friluftsloven i forbindelse med skytterlagenes oppsett av skilt og bom sommeren og utover høsten 2014 for å måtte henlegges på samme måte.

Det foreligger ikke noen grunn til å undersøke om det foreligger straffbart forhold.

-Fullt lovlig

- Nå har både statsadvokaten og miljødirektoratat slått fast at skytingen i Tromsdalen er fullt lovlig. I en lengre redegjørelse fra Miljødirektoratet fremgår det tydelig at verken anlegget, bommene eller andre stengsler som er satt opp er i strid med friluftsloven, sier Kaspersen, og legger til:

-  Statsadvokatene har lagt til grunn det samme og henlegger nå med endelig virkning anmeldelsen av skytterne. Det fremgår tydelig av henleggelsen at lignende anmeldelser vil være nyttesløse.

Vil ha ny lokalitet

Kaspersen ber folk akseptere at skytterne blir i Tromsdalen.

- Inntil vi får et tilfredsstillende alternativ, sier han.

Han understreker at skytterne fortsatt vil være samarbeidsvillig med Tromsø kommune.

 - Vi håper arbeidet med ny skytelokalitet fortsetter med  full styrke. De som vil ha stopp på skytingen i dalen burde arbeide for det samme, legger han til.

Kommentarer til denne saken