Universitetet i Tromsø og Fjellsportgruppa i Troms Turlag holdt torsdags kveld et seminar hvor fokus var snøskred og fornuftig ferdsel på tur. Over 600 personer tok turen til auditoriet på UiT, og et utvalg eksperter innen temaet bidro til at det nesten fem timer lange seminaret ble vellykket. Cecilie Harr Moen i arrangementskomiteen sier seminaret var en suksess, og føler at samtlige av de oppmøtte dro hjem med ny lærdom.

- Å ferdes fornuftig i fjell og utmark er ikke en "abc"-oppskrift. Det er enormt mange momenter inne i bildet, og moder jord kan være like brutal som den er vakker, forteller Harr Moen til Nordlys.

- Det er veldig gledelig å se at så mange møtte opp i dag, og også at det er fra forskjellige miljøer - både snøskuter, ski og tur. Det viser at folk generelt er nysgjerrig på temaet, og det er veldig, veldig bra, sier Harr Moen.

Temaet på seminaret var "Hvordan være den gode skikompisen?", og temaene snøskred og sporvalg ble også tatt opp.

- Vi ønsket å fokusere på hvordan å ferdes i fjellet. Vi ønsker å jobbe aktivt mot et stort Tromsø-miljø, for å unngå at flere mennesker blitt tatt av snøskred, sier arrangøren.

Ønsker å jobbe forebyggende

Harr Moen er selv i Fjellsportsgruppa i Troms Turlag, samtidig som hun jobber som lektor på UiT. Hun forteller at de har ønsker å jobbe forebyggende, og å få kunnskap og kompetanse ut til folket.

- Hensikten er å jobbe forebyggende, vi skal skape nysgerrighet, bevissthet, kunnskap og kompetanse, og ønsker å nå ut til alle, forteller Harr Moen.

- Tilbakemeldingene i dag har så langt vært veldig bra, sier hun fornøyd til Nordlys.

Fjellsportgruppa i Troms Turlag har tradisjon for å arrangere skredseminarer en gang i året, men med et samarbeid med UiT åpner det seg muligheter for å arrangere seminarer hyppigere.

- Jeg håper det kan bli en tradisjon, slik at det generelle kompetansenivået økes, sier arrangøren.

Bredt utvalg eksperter

Det var flere eksperter til stede, og Harr Moen sier kompetansenivået var høyt under torsdagens seminar. Stephen Alexandre og Selena Cordeau er begge masterstudenter på UiT, og spesielt innenfor temaet snøskred. I tillegg var Espen Nordahl og Mikal Nerberg, begge kjente profiler innen fjellmiljø og skredsikkerhet, kursholdere.

- Å ha slike mennesker her, men så mye erfaring og kompetanse, det var gull verdt. Jeg er sikker på at samtlige her i dag lærte noe, sier Harr Moen og smiler.

- Jeg vil også skryte av Pål Jakobsen og den jobben han gjorde som konferansier, legger hun til.

- Det var god skistemning med en video lokale gutter fra Tromsø hadde laget. Jeg tør å påstå at dagens seminar var en suksess, avslutter Harr Moen til Nordlys.