Sa nei til skredkartlegging – to uker senere gikk dødsskredet

Longyearbyen  20151220.
Husene i Nybyen i Longyearbyen er evakuert etter at det gikk et stort snøras. Det er fare for nye ras fra fjellet i bakgrunnen som heter Sukkertoppen.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Longyearbyen 20151220. Husene i Nybyen i Longyearbyen er evakuert etter at det gikk et stort snøras. Det er fare for nye ras fra fjellet i bakgrunnen som heter Sukkertoppen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Klimaendringer og unøyaktighet i gamle rapporter gjorde at lokalstyret i fjor ønsket nye skredrapporter for Longyearbyen. Men etter råd fra NVE, droppet de arbeidet.

Dette kommer fram av kommunikasjon mellom Norges geotekniske institutt (NGI) og Longyearbyen lokalstyre, som NRK har fått tilgang til.

NGI påpekte at tidligere rapporter ikke godt nok tok hensyn til klimaendringer, og hvordan det kan påvirke omfang og hyppighet av skred.

I september skriver lokalstyret til NGI, og ber om et temakart som skal sammenfatte alle eksisterende skredrapporter, foreta nye beregninger der det er nødvendig og ta høyde for klimaendringer. Lokalstyret får et slikt tilbud fra NGI.

I november svarer Longyearbyen lokalstyret at de sammen med Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har bestemt seg for å takke nei.

To uker senere gikk snøskredet som kostet to mennesker livet.

Sjefingeniør i NVE, Knut Hoseth, sier til kanalen at skredkartleggingen viste at bebyggelse i Longyearbyen var utsatt for skred, og at de anså rapporten som god nok.

Lokalstyreleder, Arild Olsen, sier at han er overrasket over at det ikke er satt i verk tiltak som skredforebygging for lenge siden, men at en ny rapport ikke kunne forhindret skredet i desember. (©NTB)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken