Sysselmann Kjerstin Askholt sier hele Svalbard-samfunnet er sterkt berørt etter snøskredet som rammet lørdag formiddag.

En person er bekreftet omkommet, og flere - deriblant flare barn - er skadet etter raset.

- Dette er en stor tragedie for oss. En slik ulykke berører oss alle sammen, fastslår sysselmannen.

Dugnadsånd

Askholt berømmer samtidig beboerne i Longyearbyen for den store innsatsen overfor de direkte rammede og evakuerte etter skredet.

- Dette er et samfunn der folk hjelper hverandre. Jeg blir veldig rørt over dugnadsånden folk viser.

Til sammen 171 personer som bor i området ved Sukkertoppen er nå evakuert. Natt til søndag ble evakueringen utvidet etter at skredeksperter fra Norges Geotekniske Institutt hadde foretatt de første vurderingene lørdag kveld.

Nytt skred

- Situasjonen er fortsatt uavklart. og NGI er nå i gang med nye undersøkelser. Vi valgte å øke evakueringen fordi det er stor skredfare overalt på Svalbard nå, understreker Askholt.

Søndag formiddag gikk det et nytt snøskred på Svalbard - denne gang i Bjørndalen utenfor Longyearbyen. Dette skredet har flyttet og delvis ødelagt en eldre hytte. Men ingen personer oppholdt seg i hytta, og det er heller ikke meldt om savnede personer, fastslår Sysselmannen.

- Vi ber om at folk er veldig aktpågivende når de ferdes også utenfor Longyearbyen, understreker Askholt.

Bruker dagen

NGIs skredeksperter er ventet å bruke minst fem timer på undersøkelsene av skredfaren fra fjellet Sukkertoppen.

Senioringeniør Kjetil Brattlien i NGI uttalte til Nordlys tidlig søndag at han anså nye evakueringer som lite sannsynlig. Dersom undersøkelsene viser at skredfaren nå er liten, vil evakuetrte beboere etter hvert kunne vende tilbake til sine boliger.

I mellomtida har de evakuerte fått tilbud om bolighjelp både av bedrifter i Longyearbyen og av andre beboere som enten hyar reist på ferie, eller har ledig rom.