- Her sto det to rekker med hus. Bare ett står igjen omtrent der det sto.

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen tråkker gjennom snøen opp mot skredområdet nedenfor det populære turmålet Sukkertoppen i Longyearbyen.

Nesten ett døgn er gått siden det vanligvis så idylliske turområdet forandret seg til en livsfarlig dødsfelle da et flere hundre meter bredt skred løsnet i fjellsida.

Oppe i fjellet er den vel fire meter høye skredkanten godt synlig. Men husene som sto i de nærmeste to rekkene er borte - så nær som ett enslig gjenstående. Resten ble feid med av de enorme snømassene.

- Vi har hus som har beveget seg 80-100 meter nedover, forteller Olsen.

Hørte ingenting

I øverste rekke var det fire hus, og i andre rekke sju som ble rammet av skredet. I nesten alle husene var det folk hjemme da skredet traff.

- Men vi hørte ingenting, sier lokalstyreleder Arild Olsen.

Han og familien bor selv like inntil skredområdet, og lørdag formiddag hadde han akkurat hentet kaffe til kona og var på vei tilbake til kjøkkenet da han igjen så ut av vinduet.

- Jeg kikket ut med vel ti minutters mellomrom. Første gang var alt normalt, men så ti minutter senere hadde det skjedd.

Også førstebetjent Trond Olsen bor rett ved skredområdet, og begge var dermed raskt på stedet. Førsteinntrykket var brutalt.

- Ødeleggelsene var massive. Det var som en tsunami - alt var feid bort, fastslår Trond Olsen.

- Utrolig innsats

Deretter tok det ikke lange tida før folk strømmet til for å hjelpe.

- Mobiliseringen var enorm - i tillegg til politi, hjelpekorps og brannvesen. Innsatsen fra lokalbefolkningen var og er utrolig - det er så imponerende. Jeg tror at ingen andre steder enn på Svalbard kunne folk stilt opp på en slik måte, mener Olsen.

Lokalstyrelederen er enig.

- Folk strømmet på. Når katastrofen er et faktum ser man at folk kommer til med hodelykter og spader. Folk har tilbudt boliger og sengeplass til de evakuerte - absolutt alle ville gjøre noe, fastslår Arild Olsen.

Midt i sentrum

Det enorme skredet har berørt alle på Svalbard. I Longyearbyen kjenner alle hverandre, og særlig gjør det inntrykk at skredet har rammet omtrent midt i byen.

- Det er ekstremt spesielt at det har skjedd så bynært. Her er folk rammet i hjemmene sine - der de skal være helt trygge, bermerker lokalstyrelederen.

Derfor er utfordringen nå både å ta vare på de rammede og evakuerte - og sørge for å gjenopprette tryggheten på lang sikt for beboere som frykter at noe lignende kan skje igjen. Da handler det ikke minst om å få på plass systemer for skredvarsling.

- I første omgang skal vi sette inn alt av ressurser vi har i situasjonen vi nå står oppe i. Men så skal vi også etablere trygghet i et lengre perspektiv, fatstslår Olsen, som oppfordrer alle til fortsatt å ta godt vare på hverandre.

- Det er det viktigste nå - å ta vare på hverandre. M aterielle tap kan erstattes, men vi har mistet en av våre egne. I denne situasjonen må vi fortsette å stille opp for hverandre - og søke i lag hvis man har behov for det.