Flere hus seilte nedover fjellsiden og rundt ti boliger ble ødelagt av de enorme snømengdene som raste ned fra fjellet Sukkertoppen.

Snøen hadde knapt lagt seg før naboer, venner og kolleger av beboerne i Spisshusene i Longbyearbyen strømmet til for å hjelpe.

Lokalstyreleder Arild Olsen forteller om en fenomenal dugnadsånd i timene etter snøskredet.

- Det var sterkt å se hvordan folk slapp alt de hadde i hendene, grep fatt i hodelykta og spaden og kom løpende. Redningsarbeidene har fungert veldig bra, sier Olsen til Nordlys.

Strømmet til

Kort tid etter skredet var mellom 100 og 150 mennesker i full sving med å lete etter mennesker i den harde og kompakte snøen.

Uten lokalbefolkningens innsats ville det gått betydelig lengre tid å få  gravd opp alle fra snømassene.

- Det strømmet til folk med spader og utstyr, forteller Frank Jakobsen, som dokumenterte ødeleggelsene i sitt gamle nabolag.

Full mobilisering

Jakobsens bror, Bent Jakobsen, var en av de som fikk en telefon like etter skredet, og løp bort for å hjelpe sitt søskenebarn Ann Kristin Jakobsen som var begravet av snømassene.

- Det er en liten by, så det blir en helt spesiell stemning når noe slikt skjer. Da får man se hvilken kraft som bor her. Det er full mobilisering, folk tilbyr husene og leilighetene sine til dem som ikke har plass å bo, og det er folk med spader over alt, forteller Bent Jakobsen.

Han anslår at skredet er 150-200 meter bredt.

Bildeserie

Se de utrolige bildene

- Skredområdet er helt surrealistisk. Det ser ut som om noen har kastet yatzi med boligområdet og masse snø. Det er helt sykt, sier Bent Jakobsen.

Mange titalls beboere i Longyearbyen har i ettermiddag og kveld annonsert ledige leiligheter, hybler og senger på Facebook til folk som har mistet hjemmene sine eller blitt evakuert.

- Det ryr inn med henvendelser fra folk. Folk melder inn sine behov til oss, så får de tildelt et sted å være, sier lokalstyreleder Arild Olsen.

Hylles av Erna

Statsminister Erna Solberg (H) berømmer hjelpeinnsatsen fra frivillige og organiserte etter skredet på Svalbard lørdag.

– Det er forferdelige bilder. Samtidig har jeg lyst til å berømme hjelpeapparatet som er satt i gang under ledelse av Sysselmannen. Det er et godt organisert hjelpearbeid, og mange som deltar i det på Svalbard. Det har blitt mobilisert raskt, sier Erna Solberg til NTB lørdag ettermiddag.

– Det er alltid verst når barn bli skadd, med ti hus som ser ut til å være totalødelagt vil det kunne skje. Tankene går først og fremst til foreldrene, familien og til barna selv.

Også justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) skryter av hjelperne.

- Det har vært gjort en formidabel innsats av frivillige etter skredet i Longyearbyen, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

- Det er et svært redningsarbeid, og alle har stilt opp på en god måte, sier Anundsen til NTB lørdag.

Tromsø sender hjelp

Det er lørdag kveld trykket stemning i Longyearbyen.

- Vi tenker jo på ham vi har mistet. Det er tragisk. Alle kjenner alle her, sier Olsen til Nordlys.

En mann i 40-årene som er fastboende på Svalbard ble lørdag ettermiddag bekreftet omkommet etter snøskredet.

Fire pasienter ble fraktet til UNN i Tromsø med ambulansefly lørdag kveld.

En av pasientene, som omtales som et småbarn, er fortsatt alvorlig skadd søndag morgen.

De tre andre skal ha lettere skader.

Ingen skal være savnet i raset.