- Det var en ordentlig ekkel opplevelse, sier Odd-Ivar Chruickshank til Nordlys.

Han kjørte torsdag formiddag på E8 gjennom Lavangsdalen, på vei sørover etter en ukes arbeid i Tromsø. Foran seg på veien har han en minibuss. Rundt klokken 10.30, ikke langt fra Sarasteinen, ser han kraftig snøfokk komme mot veien.

- Først kom snøfokket, å begynte det å smelle og riste kraftig. Minibussen foran meg ble hevet til siden og havnet i grøfta. Så ble det helt hvitt. Det hele varte i 15 – 20 sekunder. Men det var noen lange sekunder.

Da det ble stille, var Chruickshanks bil helt begravd i snømassene.

- Det var snø helt opp til toppen av bilen. Helt øverst kunne jeg se litt lys.

Det var iTromsø som først omtalte saken.

Knuste vinduet

Innestengt i snømassene begynte Chruickshank å lete etter mobilen sin. Den pleide alltid å ligge i midtkonsolen, men var falt ut. Da han til slutt fant den, ringte han med en gang til politiet og varslet om skredet. Bare noen minutter senere ser han en person som tar vekk snø fra sidevinduet hans.

- Det viste seg at en bil som var på vei nordover mot Tromsø så vidt hadde blitt tatt av skredet, men kommet seg videre. Sjåføren i bilen hadde møtt på en brøytebil, og gitt beskjed om skredet.

Bildeserie

Snøskred i Lavangsdalen

Chruickshank klarte imidlertid ikke å åpne bilvinduet, og til slutt måtte brøytebilsjåføren finne frem en hammer og knuse vinduet. Det var først da han kom ut av bilen, at han så hvor stort det 200 meter store skredet fakstisk var.

Klemte hverandre

I minibussen, som lå i grøfta foran ham, hadde de fleste passasjerene kommet seg ut, men brøytebilsjåføren måtte måkke vekk snø for å få opp døren på førersiden. Det var en gjeng pregede, men lettede folk som kom ut av bilene, forteller Chruickshank.

- Folk klemte hverandre og var glad for at det tross alt gikk så bra som det gjorde.

Nødetatene og redningsmannskapet kom raskt til stedet. Det kom etter hvert frem at det var tre biler som var tatt av skredet. Til sammen var det snakk om seks personer. Alle de involverte er uskadde.

Ekkel opplevelse

Torsdag formiddag er Chruickshank på vei tilbake til Tromsø etter å ha fått skyss av en kollega. Bilen står igjen i Lavangsdalen, begravd i snømassene. Etter hvert må han kontakte en bergringsbil for å få den ut.

Chruickshank forteller at han egentlig er en rolig mann, men at sjokket over å bli tatt av skredet fremdeles sitter i ham.

- Jeg merker det. Det var en utrolig ekkel opplevelse. Jeg har jobbet som reisende selger i 32 år, uten å ha hatt et eneste trafikkuhell. Jeg føler meg heldig over at det gikk så bra når ulykken først var ute.

Veien er stengt

Meldingen om skredet i Lavangsdalen kom like etter klokken 10.30. Det ble da meldt om at to biler ble tatt. Senere ble det klart at det var snakk om tre biler.

Alle nødeater rykket ut, samt luftambulanse og mannskaper fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp. De kunne en time senere opplyse om at seks personer fordelt på tre biler var gravd ut og at alle var uskadde. Klokken 12.30 meldte politiet i Troms at de var helt sikre på at det ikke var flere biler eller personer i skredet.

E8 i Lavangsdalen på strekninga Tromsø - Nordkjosbotn er torsdag stengt på grunn av snøskredfare.