Ap stanser nye skulkeregler

Oslo  20160527.
Tidligere nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) under den åpne høringen om VimpelCom-saken i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget fredag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Oslo 20160527. Tidligere nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) under den åpne høringen om VimpelCom-saken i Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget fredag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

Ap setter bom for regjeringens ønske om en fraværsgrense på 10 prosent i videregående skole.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) spør seg nå om Ap-nestleder Trond Giske har lest boken han selv har skrevet.

– Han tar jo selv til orde for en nasjonal fraværsgrense, slik Ap også har i programmet sitt. Dette er en 180 graders snuoperasjon. Jeg trodde tiden var over da Giske og Ap lot SV få styre i skolepolitikken, sier Røe Isaksen til NTB.

Også Leder Rita Helgesen i Norsk Lektorlag viser til Giskes bok «La læreren være lærer», der Ap-nestlederen skriver at det er gode grunner til å innføre nasjonale regler for fravær.

– Fravær og frafall henger sammen, og det er viktig å møte elevene med krav tilsvarende det de vil møte i arbeidslivet, sier Helgesen, som beklager Aps beslutning.

Sier nei

Arbeiderpartiets gruppemøte sa onsdag nei til forslaget om en fraværsgrense på 10 prosent i hvert enkelt fag på videregående skole. Fra før er det klart at verken KrF, Venstre, SV eller Senterpartiet støtter en slik grense. Dermed er det heller ikke flertall for det på Stortinget.

– Arbeiderpartiet vil ha klare regler mot ugyldig fravær i skolen og at skolene skal ha effektive og gode reaksjoner når reglene brytes. Regjeringens forslag om nye fraværsregler bidrar ikke til det, skriver Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske på sin Facebook-side.

Han mener regjeringen nå må lage en ny forskrift i dialog med sektoren og påpeker at skolen skal ha mulighet for «egnede reaksjoner» mot ugyldig fravær. Giske har selv ikke besvart NTBs henvendelser, men komitékollega Martin Henriksen følger opp:

– Ap er i utgangspunktet positiv til en fraværsgrense, men regjeringens forslag var stivbeint og lite gjennomarbeidet, sier Henriksen.

Kompromiss

Høyres skolepolitiske talsmann Kent Gudmundsen sier partiet har strukket ut en hånd til Ap med et kompromissforslag. Det innebar en fraværsgrense på 15 prosent, en prøveperiode for ordningen, forskning for å finne ut mer om effektene av den og mulige unntak for elever i en vanskelig livssituasjon.

Martin Henriksen utelukker ikke at Ap vil kunne komme til å støtte en nasjonal fraværsgrense på 10 eller 15 prosent, men sier regelverket må være fleksibelt og ubyråkratisk. Kompromiss-initiativet fra Høyre i utdanningskomiteen kom for sent, poengterer han.

– Vi har hørt Høyre gang på gang advare sterkt mot alle forslag enn sitt eget. At de kommer med dette i tolvte time er vanskelig å ta seriøst. Men kunnskapsministeren har nå full anledning til å følge opp med et nytt og bedre forslag, sier Henriksen.

Glad Lysbakken

At saken om fraværsgrenser havnet på Stortinget og ikke utelukkende ble behandlet som en forskriftsendring av regjeringen, skyldes et representantforslag fra SV-leder Audun Lysbakken.

– SV er glad for å ha fått en samlet opposisjon med på å stoppe regjeringens rigide forslag til fraværsgrense. Forslaget ville bidratt til økt frafall i videregående skole, og det har vi altfor mye av allerede, sier han.

Utdanningskomiteen på Stortinget skal avgi innstilling i saken neste tirsdag.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken