UiT brukte videoopptak av pasienter i undervisning uten tillatelse: - Vi beklager på det sterkeste

UiT Norges arktiske universitet har brukt videoopptak av pasienter i undervisning uten å sikre dataene godt nok og uten nødvendig konsesjon.

UiT Norges arktiske universitet har brukt videoopptak av pasienter i undervisning uten å sikre dataene godt nok og uten nødvendig konsesjon. Foto:

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

UiT Norges arktiske universitet har brukt videoopptak av pasienter i undervisning uten å sikre dataene godt nok og uten nødvendig konsesjon.

Det melder universitetet selv i en pressemelding på sine nettsider.

– Vi er svært bevisste når det gjelder å ha nødvendige konsesjoner innen forskning, men har dessverre ikke vært like bevisste når det gjelder undervisning. Dette må vi bare beklage på det sterkeste, sier Inger Njølstad, prodekan for utdanning i medisin og odontologi ved UiT.

I meldingen heter det at studentene de senere årene har kunnet bruke eget utstyr til videoopptak, og videoene kan utilsiktet ha blitt lagret i eksterne skytjenester på nett.

Fra 2012 er det gjort mer enn 4 000 videoopptak med pasienter eller simulerte pasienter.

Opptakene er imidlertid blitt slettet fortløpende i henhold til retningslinjene. Det finnes derfor ikke noen oversikt over deltakerne. Derfor er det heller ikke mulig for UiT å informere involverte pasienter direkte.

– Vi beklager situasjonen som har oppstått, spesielt overfor de som har latt sin konsultasjon bli filmet for å bedre kvaliteten på utdanningen til våre studenter, sier Njølstad i pressemeldingen.

Ifølge UiT er det liten fare for at sensitive personopplysninger har kommet på avveie. Studenene som eventuelt har tatt opptak har fått beskjed om å slette dem, samt instruksjon om hvordan dette kan gjøres på en sikker måte.

Artikkeltags