De var vårens vakreste eventyr den gang i mai 1987, og nå satser de på å gjenta suksessen med et solid come back.

Det er selvfølgelig russen det er snakk om, for russetida er ikke over med 17 dager i mai. Nei, da gjelder det å holde formen ved like fordi det alltid dukker opp en mulighet for jubileum. Og for den nyutsprungne russen på bildet er det snart gått tre tiår.

- Fryktelig artig sist

- Ja, vi hadde faktisk en fest for ti år siden. Eller det ble til at vi markerte 21-årsjubileum, så det må ha vært i 2008. Det var fryktelig artig sist, og den gangen var det ennå noen som fortsatt passet russedressen. Det er jo ikke så verst, fastslår Anne Vigdis Mortensen, som er en av årets jubileumsarrangører.

Det spesielle med dette jubileet, som selvfølgelig finner sted i mai, er at det ikke bare omfatter avgangselevene ved én skole. Nei, all russen i Tromsø fra 1987 er invitert, og dermed kan man forvente innrykk av tidligere elever ved Kongsbakken, Tromsdalen og Kvaløya videregående skole.

- Jeg vet det kommer folk reisende både fra Spania og USA. Vi hadde et godt samhold. Særlig var russ fra Tromsdalen og Kongsbakken mye sammen, forklarer Mortensen, som selv var elev ved Tromsdalen videregående skole.

«Tabbe»-snømann

Russepresident fra den gang, Lars Martinussen, sier de har håp om å friste rundt 200 til jubileet siste helga i mai. Det er rundt halvparten av all 87-russen i Tromsø, og mobiliseringa går unna via Facebook.

- Mange kommer ens ærend for dette, sier Martinussen, som særlig minnes en begivenhet med globale dimensjoner fra russetida.

- Vi satte verdensrekord med verdens høyeste snømann. Vi kalte den bare «Tabbe», fordi det var mye mer jobb med den enn vi hadde trodd.

 

Garantert 80-tallsfeeling

Forhåpentligvis har årets snø smeltet i slutten av mai, og Martinussen lover blant annet Prosecco-frokost på Fløya for dem som er i form til slikt tidlig en lørdag.

Fredagen er nemlig avsatt til klassevise vorspiel med påfølgende festligheter. Også lørdag kveld blir det russesprell.

- Da har vi band og DJ der 80-tallsfeelingen er garantert, fastslår Martinussen.

- Og hvordan går det med formen. Det sies at en del fortsatt kommer inn i russedressen fra 1987?

- Jeg teller garantert ikke blant dem. Men kanskje jeg passer russelua.