- Slik gjør foreldrene skoleveien farlig for de minste

ADVARER:  Vi advarer foreldre mot å snu barna for tidlig. Barn som snus for tidlig, kan få alvorlige skader i nakke og bryst, sier Inger Elisabeth Sagedal i NAF. (Foto: NAF)  FOTO: NAF / Canon EOS 5D mk 2

ADVARER: Vi advarer foreldre mot å snu barna for tidlig. Barn som snus for tidlig, kan få alvorlige skader i nakke og bryst, sier Inger Elisabeth Sagedal i NAF. (Foto: NAF) FOTO: NAF / Canon EOS 5D mk 2 Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Bilkjøring langs skoleveien er den desidert største trusselen for gående og syklende barn. Hver tredje forelder med barn i skolealder mener at trafikksikkerheten på skoleveien er et problem. – Fordi mange foreldre oppfatter skoleveien som utrygg, velger de å kjøre barna sine, men det er ingen god løsning, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF i ei pressemelding.

I tiden fremover skal tusenvis av små og store ta seg til og fra skolen.

Trafikantorganisasjonen NAF har undersøkt hvordan foreldre opplever sikkerheten på barnas skolevei.

– Når så mange opplever at bilkjøring langs skoleveien kan skape farlige situasjoner, blir det litt av et paradoks når en selv velger å kjøre barna sine for at de skal komme seg trygt frem. Det gjør forholdene langs veien enda farligere. Vi voksne må huske på at barn har skarpt syn, men de kan ikke fysisk vurdere fart eller avstand på kjørende, sier Sagedal.

Skoleveien er ofte full av trafikkfeller for barna, og enkle grep kan gjøres for å bedre forholdene langs landets skoleveier. Fortau, gang- og sykkelvei er svært effektive trafikksikkerhetstiltak.

– I fjor var jeg selv forelder til en førsteklassing, og opplever daglig tidsklemma med å få alle ut av huset til riktig tid. Er du nødt til å kjøre, parker noen hundre meter unna det mest trafikkerte området og gå sammen med barnet resten av veien, oppfordrer Sagedal.

Det kan også være lurt å alliere seg med andre i nabolaget som man kan gå, sykle, kjøre eller ta buss sammen med. Barna må få kunnskap om trafikksikkerhet allerede fra de er små, og det ansvaret ligger både hos foreldrene og de enkelte skolene.

– Har du ikke mulighet til å følge barnet ditt hver dag, slå deg sammen med andre foreldre og lag følgegrupper. Det viktigste er at du er med på å skape en trygg skolevei for poden og andre barn, avslutter hun.

Artikkeltags