Tirsdag vedtok Stortinget et nasjonalt forbud mot å bruke ansiktsdekkende plagg i barnehager, skoler, høyere utdanning og opplæring av nyankomne innvandrere etter introduksjonsloven.

Forbudet vil gjelde fra august.

– Det er bra at Stortinget er enige i at et forbud mot ansiktsdekkende plagg vil sikre åpen kommunikasjon med barn, elever, studenter og nyankomne innvandrere i undervisningssituasjoner. Det er avgjørende for et godt læringsmiljø, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding.

Forbudet gjelder for elever, studenter og ansatte ved utdanningssteder i privat og offentlig sektor, inkludert skolefritidsordning, leksehjelp og opplæring utenfor lærestedenes område.

Du kan lese flere detaljer her.

- Vi må kunne se hverandre i øynene

– Dette er veldig gledelig! Da Fremskrittspartiet i 2003 foreslo et totalforbud mot nikab og burka, ble vi latterliggjort. Nå ser vi at vi har klart å dra det politiske miljøet i vår retning, sier Åshild Bruun-Gundersen (Frp), ifølge Bergens Tidende.

Frp ønsker et totalforbud:

– Forbudet er et tydelig signal om at i Norge forventer vi å kunne se hverandre i ansiktet. Vi kommer til å jobbe videre for et totalforbud, og tror flere partier om noen år er klare for dette, sier hun.

For seks dager siden vedtok danskene totalforbud mot nikab og burka med 75 mot 30 stemmer, ifølge Politiken.

SV: - Problematisk

SVs Mona Fagerås synes dette er problematisk:

– Den som underviser er nødt å ha en god og åpen dialog med elevene sine. Derfor mener vi det er rett å forby lærere ansiktsdekkende plagg, men det er problematisk å nekte elever og studenter det sammen.

Leder for Studentparlamentet ved Universitetet i Bergen og påtroppende leder for Norsk studentorganisasjon (NSO), Håkon Randgaard Mikalsen, beskriver forbudet som «latterlig».