Her er Morgan fra Tromsø midt i branninfernoet

SKOGBRANN: Her dumper et helikopter vann over en skogbrann i Sverige. Svenske myndigheter har bedt om bistand fra utlandet for å få bukt med flammene.

SKOGBRANN: Her dumper et helikopter vann over en skogbrann i Sverige. Svenske myndigheter har bedt om bistand fra utlandet for å få bukt med flammene. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Store skogsområder i Sverige står i brann. Helikopterpilot og fotograf Morgan Isaksen hjelper til med å stagge flammene.

DEL

Onsdag formiddag brenner det ennå 60 steder i Sverige, skriver NRK. Beredskapen er tynnslitt. Tirsdag ankom brannfly fra Italia for å bistå i arbeidet mot skogbrannene som omtales som verste i landet i moderne tid.

En annen som er i lufta, er Morgan Isaksen. De siste 34 timene har helikopterpiloten og fotografen fra Tromsø hatt 19 flytimer. Bare fra hans maskin er det sluppet 830 vannbomber på 400 liter.

«Svetten renner»

Nordlys var så vidt i kontakt med Isaksen onsdag formiddag. Han var da på vei ut på jobb igjen, men har gitt Nordlys tillatelse til å gjengi et Facebook-innlegg der han beskriver det intense arbeidet.

Se hele innlegget i bunnen av saken.

«Sola brenner intenst, 32 grader på bakken, i cockpiten er det varierende mellom 45 og 50. Røyken siver inn gjennom den lille luka i døra. Flightsuiten er for lengst byttet ut med t-shirt og shorts. Heten og stanken fra brennende lyng og tjære er intens. Svetten renner, kjeften er tørr», skriver Isaksen.

Saken fortsetter under bildet.

I LUFTA: Morgan Isaksen fra Tromsø har publisert flere bilder fra slukkearbeidet på sin Facebook-side.

I LUFTA: Morgan Isaksen fra Tromsø har publisert flere bilder fra slukkearbeidet på sin Facebook-side. Foto:

To timer i lufta

Han beskriver hvordan flammene sprer seg over alt:

«Har man bomba noen bøtter langs ei 200 meters linje, kan man bare rykke tilbake til start. For jaggu f... brenner det ikke på nytt der», skriver Isaksen på Facebook.

Helikoptersveipene går over to timer. Mens de fyller drivstoff for en ny runde, rekker Isaksen en kjapp hånddusj før det bærer ut igjen.

«Ny runde. Nye flammer. Flere flammer. Mere røyk. Faen. Og der nede på bakken står de virkelige heltene. Brannvesenet, redningskåren, sivilforsvaret. I den intense heten bærer de pumper og slanger, spruter vann det de makter mens røyken har lagt seg som et tykt surt illeluktende teppe over hele området».

«Gud hjelpe mæ vel det skal bli godt med vinter snart», avslutter han.

Høy skogbrannfare

I likhet med store deler av Norge, er det for tiden svært høyt temperaturer i Sverige. I kombinasjonen med mye vind i enkelte områder, gir det enorm fare for skogbrann og spredning.

Til Aftonbladet sier Johan Szymanski, brannsjef i Älvdalen i Midt-Sverige, at det nærmest er umulig å slukke brannen i området slik situasjonen er nå.

- Den eneste måten å slukke en skogbrann på, er å komme rundt den med slange, og så bruke stålrør for å sprute vann fra bakken. Helikopterbombingen hjelper vel til med å dempe brannen, men om man skal slukke den, må man gjøre det fra bakken, sier Szymanski til avisen.

Også i Norge har det vært mange skogbranner den siste uken, med et sted mellom 250 og 300 branner sør i landet.

- Dette er en situasjon vi aldri har opplevd før, sa Anne Rygh Pedersen, avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til NRK mandag denne uken.

Artikkeltags