Gå til sidens hovedinnhold

Skir på Bare Ræva og andre "gaver til byen"

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(Nordnorsk debatt)

Få har forventet at boligutbyggerne skulle være så pinlig korrekte med utbygginga av Strandkanten, at de la seg så tett opp til de historiske stedsnavnene. Men her har de gjort alt for å være korrekt.

Flinke til å utforme salgsbrosjyrer har de også vært. Det er så poetisk at det er til å gråte over. Men bygger man en ghetto, så er det viktig å pakke det inn i de best lydende og mest poetiske vendingene, slik at det blir salgbart.

I et land med et mer totalitært styresett ville arkitekt, utbygger, kommunal saksbehandler og ansvarlig politiker blitt skutt ved daggry. Salgsbrosjyren sier om «SKIR»:

"Ordet skir kommer fra det norrøne ordet skìrr som først og fremst betyr skjær, klar, ren men også ekte, luftig, skinnende, verdifull og solid. Og det er akkurat det SKIR skal bety for deg som bor der; et verdifullt og ekte hjem, bygd på solide byggetradisjoner av et håndtverkerfirma med nesten 100 års lokal erfaring. Beliggenhet ut i Tromsøsundet tilføyer det klare, luftige og skinnende med nærheten til sjøen og utsikten til fjellene."

Hvor tar de det fra? Er sokkerøyking innført som en del av morgenritualet på prosjektmøtene? Visste en ikke bedre, skulle en tro at de satset på en pallplass i Floskel-NM med alle sine uttalte, gode intensjoner.

Jeg ser ikke at de som blir skadelidende, de som bor i «skyggenes dal» og mister sol, lys og utsikt, er nevnt med ett ord.

Utbyggerne har som sagt vært svært tro mot de historiske fakta. Arkitekten har fått lov til å utøve ekte god, gammeldags byvandalisme sammen med bunnlinjekåte utbyggere, dårlig kvalifiserte byggesaksbehandlere og kunnskapsløse, amatørmessige politikere som ikke har vært tro i mot den jobben de er satt til - nemlig å være ombudsmenn for oss borgere av byen og ivareta våre interesser.

Det er så slett, kunnskapsløst og ukvalifisert gjort, at det beste de ansvarlige kan gjøre er å hoppe på havet, svømme vekk fra byen og «veggen mot sundet» og skaffe seg en fremtid under et nytt navn der de måtte vasse i land.

Se mot sundet, vestover, når du kommer sørfra. Hva ser du? Er det dette vi vil ha?

SKIR ligger på stedet med det lite flatterende navnet «Bare Ræva». Og slik har resultatet virkelig blitt. Bygget fremstår kort og godt som grotesk, der det ligger og signaliserer det motsatte av bokvalitet og oppfyller kun brøkdeler av de floskler en presenterer i salgsbrosjyren.

En skal ha en viss forståelse for at utbygger «jager» flest mulige salgbare kvadratmeter i sitt prosjekt. Men at kommunen som offentlig godkjenner har gjort en så dårlig jobb, ville i et privat firma ført til at en eller flere ble anmodet om å rydde pulten omgående.

En mulig økonomisk nedtur venter jo også for de som allerede har kjøpt seg leilighet i blokka. En har krav på seg til å være så historisk korrekt som mulig, og det er jo ikke akkurat salgsfremmende å selge ei leilighet i ghettoen «Bare Ræva».

Det er selvfølgelig ikke greit å harselere med et prosjekt som folk har betalt det hvite ut av øyet for å skaffe seg. Men nå vi få til en god og konstruktiv debatt om hvordan byen vår skal se ut i fremtiden. Jeg ser frem til at diskusjonen tas opp i sin fulle bredde når høsten kommer.

Og – det er ikke bare SKIR og Strandkanten. Byvandalismen har spredd seg over hele byen. Utbyggernes «gaver til byen» spretter opp over alt.

Kommentarer til denne saken