Her brenner han båten for å slippe kommunens regning

BÅT BLE BÅL: Lørdag tente Robin Røkke Johansen på sjarken han og broren forliste med i Lyngenfjorden.

BÅT BLE BÅL: Lørdag tente Robin Røkke Johansen på sjarken han og broren forliste med i Lyngenfjorden. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Tok farvel med sjarken de forliste i.

DEL

"Kan hende jeg seiler min skute på grunn; men så er det dog deilig å fare!"

Skipper Robin Røkke Johansen siterer Ibsen når han markerer den endelige slutten for sjarken som ble hans introduksjon til sjølivet, men som forliste i Lyngenfjorden i september 2012 da Johansen og broren var på vei sørover fra Hammerfest.

Berget av hurtigruteskip

Nordlys fortalte nylig om hvordan brødrene måtte gå i gummibåten for to år siden da sjarken begynte å ta inn vann. De rodde i land, og ble deretter hentet av en lettbåt fra hurtigruteskipet "Vesterålen".

Les også: Reddet av Hurtigruta da båten forliste

Sjarken - en Skorgenes-sjark bygd på 50- eller 60-tallet - ble berget av kystvakta, og slept inn til Sørkjosen. Der har båten blitt liggende på land inntil kommunen nå krevde den fjernet fordi de skal bruke området til lagring.

Les også: Berget livet - nå risikerer skipperen regning

Hvis ikke sjarken ble fjernet ville kommunen gjøre jobben selv, og sende regninga til de skibbrudne. Fristen for å rydde går ut 1. desember.

Satser på gjenbruk

Dermed gjorde skipperen kort prosess og satte fyr på båten for å slippe regninga. Men først tok han ut de delene av båten som kunne brukes på nytt. Johansen har nemlig ikke fått skrekken etter forliset, og har skaffet seg en identisk sjark der han nå holder til i Brattvåg på Sunnmøre.

- Jeg satser på gjenbruk av blant annet dieselovn, skorstein og drivstoffsystem, forteller Johansen.

Det var ikke med lett hjerte han så båten gå opp i flammer lørdag.

- Det verste var ikke å tenne på skroget. Men det var virkelig trist å stå der med brekkjern og rive opp det som noen har brukt atskillig med arbeidstimer på å bygge. Det var lagt mye kjærlighet i båten i tidligere tider. Det var mange detaljer i den, som enhver sjarkelsker ville satt pris på.

- Et bra bål

Johansen angrer ikke på turen til tross for at den endte med forlis, og at det nå bare er aske igjen av båten.

- Jeg er glad vi tok den turen selv om båten var dårlig, og vi ikke kom helt fram. Sånn sett føler jeg det vel akkurat slik Ibsen sier det.

- Og det ble et bra bål.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken