Skilpaddene Tzik og Tzak har bodd i hjemmet sitt i Balsfjordgata i Tromsø siden november, sammen med eier Anne-Lise Balmer og hunden Tia.

– 13. juni var vi ute i hagen. Disse skilpaddene kommer fra Tyrkia, og har behov for store mengder sollys. Når det først er sol i Tromsø må de få være ute, forteller Balmer.

Aldri opplevd lignende

Det var ettermiddag og skilpaddene lå på plenen sammen med Tia, en belgisk fårehund. Balmer selv sto bare to og en halv meter unna.

– Plutselig hørte jeg en ekkel lyd, og da jeg snudde meg så jeg tre måser styrte ned på plenen. I neste sekund var begge skilpaddene borte. Jeg ble så paff at jeg ikke klarte å reagere, sier hun.

Balmer har aldri opplevd at måser har oppført seg på den måten.

– En ting hadde vært om skilpaddene var alene i hagen, men her sto jeg altså rett ved siden av. Det samme gjorde hunden. Det var sjokkerende, sier hun.

Håper de skal dukke opp

– Det er jo vanlig at måser angriper. Jeg hadde planlagt å kjøpe netting og bur for å beskytte skilpaddene slik at de kunne være ute alene, men trodde ikke det var nødvendig når jeg var der sammen med dem.

Balmer er usikker på om hun skal gå til anskaffelse av nye skilpadder.

– Det er jo dumt hvis de ikke kan være ute på grunn av måser. De er det alt for mange av her. Jeg har hatt et lite håp om at Tzik og Tzak skal dukke opp igjen, men det er vel å håpe på for mye. De er sikkert spist opp nå, sier en fortvilet Anne-Lise Balmer.