Johann skrev historie: Sikret Tromsøs første OL-medalje!

SØLVJUBEL: Johann André Forfang kunne slippe jubelen løs da sølvmedaljen var sikret i Pyeongcgang. Tromsøs første OL-medalje!

SØLVJUBEL: Johann André Forfang kunne slippe jubelen løs da sølvmedaljen var sikret i Pyeongcgang. Tromsøs første OL-medalje! Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

En utøver fra Tromsø hadde aldri tatt medalje i vinter-OL. Det var før Johann André Forfang satte utfor hoppbakken i Pyeongchang.

DEL

Johann André Forfang (22) skrev idrettshistorie lørdag. 22-åringen fra Kvaløya er den første tromsøutøveren som har tatt medalje i vinter-OL noen gang.

Forfang lå på delt andreplass etter første omgang, men klarte ikke svare på Andreas Wellingers kjempehopp i andre omgang.

Forfang risikerte da å bli nummer fire, med Kamil Stoch og Stefan Hula igjen på toppen.

Men de to polakkene klarte ikke å matche lengden til Forfang, som dermed kunne juble for en historisk sølvmedalje - med landsmann Robert Johansson på tredje plass.

– Jeg er bare så utrlig glad nå, det var utrolig deilig! Det var utrolig artig å hoppe i dag, sa han til TVNorge umiddelbart etter rennet.

Vi fulgte rennet direkte, som startet klokken 13.30, og ikke var ferdig før 16.15 - et rekordlangt renn på grunn av vanskelige vindforhold.

13.35: Rennet er i gang. Sørkoreanske Suou Choi er første hopper ut. Forfang hopper med nummer 46.

13.48: Michael Glasder fra USA leder etter de ti første hopperne, etter å ha landet på 98,5 meter.

14.15: USA fortsetter å toppe, nå med ny hopper. Kevin Bickner landet på 109 meter, og har tatt ledelsen.

Vinden preger rennet, og de norske hopperne kommer tett, som nummer 40, 45, 46 og 47 av de totalt 49 startende.

14.26: Japanske Kobayashi har tatt ledelsen, etter 108 meter, men sniker seg inn foran amerikaneren.

14.31: OL-spesialisten Simon Ammann slår til. Sveitseren med fire individuelle OL-gull fra 2002 og 2010, hopper 105 meter, og er bare 0,8 poeng bak Kobayashi. 

14.41. Vinden gjør OL-rennet til en skikkelig tålmodighetsprøve. Fortsatt ni hoppere igjen før Forfang skal i aksjon, og tyske Karl Geiger blir kommandert av bommen på grunn av de skiftende vindforholdene. Tyskeren tåler prøvelsene og tar ledelsen.

14.44: Stefan Hula fra Polen knaller til med 111 meter, og tar en suveren ledelse, over elleve poeng foran Geiger.

14.47: Andreas Stjernen er første nordmann ut. Han lander på 104 meter, men med gode forhold, måtte han lenger ned i bakken for å ta ledelsen. Inn på syvendeplass, med ti hoppere igjen. La oss ikke håpe det var standarden for resten av de norske hopperne.

14.53. Robert Johansson lander på 100,5 meter, under dårlige forhold. Sjetteplass så langt.

Nå Forfang...

14.54: Tromsøgutten lander på 106 meter. Det er mer enn godkjent, og andreplass så langt. Seks poeng opp til Hula å ta igjen. Men Forfang var tydelig ikke helt fornøyd med eget hopp.

14.57: Daniel Tande skuffet, og er nummer elleve etter at Andreas Wellinger hoppet seg inn på tredjeplass, like bak Johann André Forfang.

14.58: Richard Freitag slår til på lørdagen, men er fire tideler bak Forfang.

14.59: Kamil Stoch avslutter omgangen med 106,5 meter, og er likt med Johann André Forfang. Dermed er tromsøgutten på en delt andreplass etter første omgang. En historisk OL-medalje er innenfor rekkevidde!

– Jeg må være fornøyd. Jeg synes det var så langt frem til grønnstreken da jeg landet, så jeg hadde ikke helt troen. Men det var et positivt hopp, jeg synes jeg gjør tingene mine bra, sa Johann André Forfang til TVNorge på direkten.

Og føler ikke at han har noe å forsvare.

– Jeg føler at jeg er i angrepsposisjon. Nå skal jeg opp og gjøre det samme en gang til, og håper jeg «trekker» riktige forhold, sa Forfang, med tanke på de veldig skiftende forholdene.

15.42: Finaleomgangen er godt i gang. Peter Prevc har gjort et kjempehopp på 113 meter, og vil hoppe seg kraftig opp på resultatlista.

15.46: Andreas Stjernen lander på 103,5 meter, og går inn på tredjeplass. med 14 hoppere igjen.

15.49: Daniel Tande revansjerer seg kraftig fra 1.omgang. Han slår til med 111,5 meter og tar en suveren ledelse!

15.59: Vinden skaper igjen utsettelse. Fortsatt gjenstår elleve hoppere, og det er usikkert om finaleomgangen blir fullført. Avlyses andreomgang har Forfang sikret OL-sølv.

16.06: Nye utsettelser, men endelig kan Robert Johansson sette utfor. Han gjør konkurransens lengste hopp på 113,5 meter. Kjempehopp av nordmannen, som også trolig vil klatre fra sin 10.plass før andre omgangen.

16.15: Nå Forfang...

Lander på 109,5 meter. Det holder dessverre ikke til å ta ledelsen. Men han er på andreplass, fattige poeng foran Johansson på tredjeplass.

16.18: MEDALJE! Kamil Stoch klarer ikke matche Forfang, og er 1,6 poeng bak Forfang. Tromsøgutten har sikret en historisk OL-medalje! Blir det sølv eller bronse?

16.20: Det blir sølv! Stefan Hula svikter også, og dermed har Johann André Forfang tatt sølvmedalje i OL-debuten! Vi gratulerer!

En tromsøutøver har tatt medlaje i vinter-OL. En historisk dag.

 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken