Martin Johnsrud Sundby (31) slo knockout på alle før han til slutt ble knocket ut av juryen på Beitostølen fredag.

Etter å ha utklasset alle så det sang med tretthetsbrudd i et ribbein ble Sundby disket for å ha skøytet i en sving under fredagens klassiske sesongåpning i langrenn på Beitostølen.

Det var han mildt sagt uenig i.

– Det er ikke jeg som bestemmer dette, men juryen har tydeligvis bestemt at de skal statuere et eksempel. Da ble jeg et offer for det. Jeg er ikke enig. Jeg synes at jeg forholdt meg til reglementet slik jeg har gjort i hele mitt aktive liv i klassisk langrenn. Jeg sto i sporet hele veien i dag, vanligvis pleier vi å hoppe ut av sporet hvis det er bedre glid utenfor. Jeg synes at jeg forholdt meg til reglene som jeg og vi mener er gjeldende. Så har juryen funnet ut at det ikke stemte, sa en undrende, men ikke bitter Sundby.

Sundby var egentlig 25 sekunder foran nestemann, men etter diskvalifikasjonen var det Sjur Røthe som ble stående igjen som overlegen vinner. Han var hele 51 sekunder foran Martin Løvstrøm Nyenget på 2.-plass.

Innstramming

Før denne sesongen kom det innskjerping i regelverket, slik at det skulle bli enklere å diske løpere som skøyter i klassisk langrenn. Slik sett var dette en varslet disk. Tematikken er spesielt aktuell når løperne staker på blanke ski uten festesmurning. Det er også en utbredt oppfatning i skipolitiske kretser at om man skal få bort «skøytejukset» så må man starte med toppene.

Sundby orket ikke å snakke med juryen etterpå.

– Jeg vet ikke hva som er bakgrunnen. Jeg har bare fått en stjerne bak navnet mitt. Jeg har ikke veldig mye interesse av å gå inn å diskutere med dem. Jeg prøver å forholde meg til reglementet som er, men de har plutselig funnet ut at de skal stå i veien for utviklingen i langrenn. Da skal de håndheve det og statuere et eksempel. Jeg er ikke enig i beslutningen, men det var ikke Norge i går da vi ikke fikk straffe heller, så det er vel slik det er.

Ikke bitter

– Er det bittert å bli disket når du viser en slik form og vinner hele greia?

– Det som er deilig er at kroppen virket og ribbeina ikke gjorde vondt når jeg staket. Det betyr at jeg er blitt bedre i staking i år, og det er det som er digg.

– Ble du rammet av «hypen» av å gå strengere til verks?

– Ja. Uten tvil. Det er det som er tilfellet her. Hadde det vært et hvilket som helst annet skirenn, ville jeg ha hoppet ut av sporet og stått der og staket, men dessverre kommer jeg sist av 70 damer og 143 menn, og det var ikke noe spor igjen på sisterunden da jeg skulle gå der, og da må jeg putte skiene et sted jeg også.