Johann André Forfang (22) markerte seg som en av de store favorittene i skiflygingen i Planica torsdag.

I kvalifiseringen fikk landslagshopperen fra Tromsø til et fantastisk svev ut fra farten, og landet ikke før han var nede på 241 meter.

Det er 4,5 meter bak hans egen personlige rekord, som han satte i Vikersund i fjor.

Hoppet til Forfang holdt til slutt til å vinne hele kvalifiseringen, og det med svært god margin. Tromsøgutten var 8,1 poeng foran Anze Semenic og hele 15,7 poeng foran nummer tre, polske Dawid Kubacki.

Disse poengene drar hopperne med seg i resten av konkurransehelga. Det er totalt sju hopp som teller, der kvalifiseringen er det første hoppet. Vinneren sammenlagt etter at alle konkurransene er unnagjort søndag kan innkassere 20.000 sveitsiske franc, som tilsvarer 165.000 norske kroner.

Marginen ned til konkurrentene etter kvalifiseringen er dermed svært gunstig for Forfang, som var mest glad etterpå over å ha lyktes i den enorme bakken.

– Det var godt å få til et ordentlig skiflygingshopp igjen. Jeg strevde litt i Vikersund med å få til de ordentlig gode hoppene. Så var det deilig å ha litt flaks med å starte litt tidligere for en gangs skyld, sier Forfang til Nordlys.

 

– Svakt skihopp av Tande

De beste hopperne i skiflygingscupen som kom mot slutten fikk vanskeligere forhold, og det førte blant annet til at sterke hoppere som Daniel André Tande (199,5 meter) og Domen Prevc (188 meter) ikke klarte å kvalifisere seg til fredagens renn.

Der mener tromsøs hopphåp at lagkameraten i stor grad må takke seg selv.

– Det er jo et svakt skihopp av han. Det var synd, og utrolig kjedelig for Daniel. Han hadde vanskelige forhold, men han var ute og vinglet litt og klarte ikke å hente seg inn. Robert (Johansson) klarte jo å hoppe 221 meter rett etterpå med de samme forholdene, poengterer Forfang.

Tangerte verdensrekorden

Østerrikske Gregor Schlierenzauer presterte tidligere i kvalifiseringen å tangere Stefan Krafts verdensrekord med 253,5 meter.

Den tidligere storhopperen var nedi med hendene, men holdt seg ellers oppreist over fallgrensa. Det diskuteres derfor om hoppet vil bli stående som en tellende tangering av verdensrekorden.

Forfang tror man i løpet av helg kan få se hopp som igjen utfordrer verdensrekorden, og han håper selv å kunne utfordre sin egen personlige rekord og dermed hoppe minst fem meter lengre enn han gjorde i kvalifiseringen torsdag.

– Bakken tåler en verdensrekord, det ble vist i dag. Personlig rekord vil jeg absolutt si er mulig for min del. Får jeg muligheten, er det bare å gå for den, sier Tromsø-hopperen.

 

Heiagjeng fra Tromsø

Skiflygingshelga i monsterbakken i Slovenia runder av verdenscupsesongen for hopperne.

Det venter individuelt renn fredag, lagkonkurranse lørdag og nytt individuelt renn søndag – og sett fra Tromsø og Nord-Norge kan dette bli svært så spennende.

Det blir det også sett fra Planica for en del tilreisende nordfra. Mamma Annfrid og pappa Hugo er på plass i bakken, sammen med en brukbar delegasjon med andre nordlendinger som har tatt turen for å heie på 22-åringen.

– Det er en stor gjeng fra Tromsø som er her, det er veldig gøy. Jeg har ikke møtt alle ennå, men det får jeg nok i løpet av helga, sier Johann André Forfang.