NM-arrangørene Kvaløysletta skilag og Tromsø Skiklubb har fått bekreftelsen de håpet på, om at Kong Harald selv vil gjeste NM på ski i Tromsø i 2016.

– Det er stas, og det er en ære, vi skal ikke legge skjul på det. Kongen er jo ekstremt skiinteressert, og har hatt for tradisjon å stille på ski-NM, så vi hadde et klart håp om at han ville komme. Da vi hadde sendt invitasjonen, så ble vi ganske umiddelbart kontaktet av slottet, med beskjed om at han ville komme, sier leder for hovedkomiteen, ROger Fagerheim.

Han mener det betyr mye for ski-NM.

– Det gir en egen dimensjon til arrangementet. Det hever mesterskapet til et ekstra høyt nivå, og jeg tror byen Tromsø vil sette pris på at Kongen er tilstede. Jeg håper at det har noe å si både for løpere og publikum, sier Roger Fagerheim.

Kongens krav

Han røper hva Kongen krever under oppholdet på NM-arenaen.

–  Kravene er usedvanlig små, bare at han har en plass å søke ly og eget toalett, så er han fornøyd, sier Fagerheim.

Det løses med at vk II-elevene ved bygg- og anleggsteknikk ved Kvaløya videregående har bygd tribunen Kongen skal oppholde seg på, samt at Eide Handel låner ei hytte som gir ly mot eventuell snø og vind.

– Han er den som fryser minst. De han har med seg i følget hans søker ly i hytta, mens Kongen står ute i nesten uansett vær. Han er herdet av mange år på tribunen, smiler Fagerheim.

Toalettet er transportabelt, likt det som brukes på festivaler.

– Kongen er ikke snobbete. Han stiller ikke særlig store krav, og krever ingen spesialoppvartning. Det folkelige preget som kongehuset har hatt i alle år har han videreført. Jeg husker under NM på Røros at han reiste tilbake sammen med oss i Widerøe-maskinen. Han stiller ikke noe ekstra krav, sier Roger Fagerheim.

Men han garanterer at Kongen skal få spise godt mens han er på NM-arenaen.

– Bevertninga blir bra, det kan vi love. Bård Pettersen på Eide Handel skal stå for den, han har lovet at det skal bli beste sort. Kongen skal få smake på nordnorske råvarer i massevis. Det blir fint, sier Fagerheim.

Kongen og langrennskongen: Kong Harald (t.v) og Petter Northug jr. Foto: Terje Bendiksby/NTB Scanpix

Bidrar med flere hundre tusen kroner

Bygg- og anleggsteknikk-elevene ved Kvaløya videregående står bak kongetribunen som skal brukes under NM.

– Det er jo litt kult at en så viktig mann skal bruke noe som vi har laget. Det er jo litt artig. Det er mye tungt arbeid, men veldig lærerikt, sier Kristina Antonsen og Preben Nyborg.

Lærer Harald Johansen har vært en ildsjel for Kvaløysletta skilag i mange tiår. Og sier at elevenes bidrag er betydelig for at ski-NM skal gjennomføres.

– Samarbeidet mellom Kvaløya videregående og Kvaløysletta skilag har pågått siden slutten av 1980-tallet. Vi har bygd skibruer, og til dels reist en del stolper og bygd deler av lysløypa. Bare for ski-Nm i 2016 har vi gjort dugnad for et par hundre tusen kroner, sier Harald Johansen.

– Det viktigste bidraget er det bidraget til det sosiale nærmiljøet. Uten det hadde det blitt vanskelig å arrangere NM.

Elevene skal i tillegg rigge opp og rigge ned til NM på ski, og bygge pressetribunen.

– De produserer som bare det. Vi kunne hatt bedrift, og den ville garantert gått med overskudd, sier Johansen.