Gå til sidens hovedinnhold

Her graver de opp skistadion - uten å ha behandlet klager fra fylket og skiklubben

Artikkelen er over 4 år gammel

Disse klagene kan stoppe badeland-arbeidet.

(Nord24)

Her har Tromsø kommune satt i gang grunnarbeidet for badelandet Barents Arena. Samtidig er flere klager som ber om en utsettelse ikke behandlet, og Troms fylkeskommune opprettholder sin innsigelse til prosjektet.

- Vi har tatt utgangspunkt i at forutsetningene for å starte arbeidet var til stede, sier byutviklingssjef Mette Mohåg.

Tromsø kommune er både byggherre og reguleringsmyndighet i prosjektet. Enteprisene ble delt ut før reguleringsplanen ble vedtatt i mai. Da ble det også avgjort at byggingen kunne starte samme dag som klagefristen gikk ut - og mandag satte entreprenørene Roald Madsen og Workinn spaden i jorda, uten at klagene var gjennomgått av byutvikling.

Les også

200 konsulenter har brukt 71 mill.kroner på planlegging av badelandet. Dette har pengene gått til

- Jeg var ikke kjent med at fylket opprettholder innsigelsen, og vi har ikke gått gjennom klagene foreløpig. Det vil vi gjøre snarest, og vurdere hvilke følger de eventuelt får sier Mohåg.

Opprettholder innsigelse

Fylkesrådet frafalt i vår fylkeskommunens innsigelse til Barents Arena. Men en forutsetning var at Tromsø kommune utredet tiltak for å begrense biltrafikken. Det sier fylkesråd Gerd Kristiansen ikke er gjort.

- Vi har løst de øvrige innsigelsene, men når det gjelder transport angår det oss i stor grad og vi må ha dette på plass sier Kristiansen til Nord24.no.

Les også

Mer trøbbel for Tromsøbadet: - Vi kan ikke akseptere at de bygger på vår eiendom

Fylkeskommunen er ansvarlig for kollektivtransporten i Tromsø. Det er store bekymringer for hvordan trafikken til det nye badelandet skal løses. Området er allerede i dag en flaskehals. Kristiansen påpeker at den manglende utredningen også er i strid med statlige retningslinjer.

Hun har ingen kommentarer til at arbeidet allerede er startet.

Les også

Kø, syklister og stengte veier: Derfor kommer tromsøbussene for seint

- Dette punktet gjelder flere prosjekt i området. Vi har ikke bedt om oppsettende virkning, men tenker at kommunen skal få tid til å løse dette.

Ber om byggestopp

Tromsø skiklub ber derimot om byggestopp. Barents Arena bygges nå inn på deres skistadion, og vil få store konsekvenser for langrenn og skiskyting. Deres konklusjon er at vedtaket om å godkjenne reguleringsplanen er ugyldig på frunn av flere mangler. De ber om at klagen behandles med oppsettende virkning, fordi en oppstart vil gi irreversible skader for Tromsø skiklubb langrenn. 

- Vi vil foreløpig ikke kommentere klagen utover det vi har skrevet, sier leder for Tromsø skiklub Erlend Sundstrøm.

- Hva tenker du om at gravingen er i gang?

- Det lå i vedtaket som ble gjort og er som forventet. Vi vet ikke hvor lang tid det tar før det får konsekvenser for oss. Nå håper vi på rask saksbehandling slik at vi kan få saken vurdert av Fylkesmannen.

Krever nytt planarbeid

Skiklubben mener kommunen forskutterte utfallet av reguleringsarbeidet. Entepriser var delt ut og oppstart planlagt allerede før politikerne behandlet reguleringsplanen i mai. Dette mener skiklubben forhindret normal saksbehandling. De mener også Tromsø kommune ikke har klart å skille sin dobbeltrolle som utbygger og reguleringsmyndighet. 

Samtidig var det en forutsetning for reguleringsarbeidet at skiidretten skulle flyttes til en ny stadion i Grønnåsen. Underveis ble et klart at man gikk for en løsning der både skiidretten, Tromsøbadet og en ny turnhall skulle få plass på Templarheimen. Skiklubben mener denne løsningen krever et helt annet planarbeid enn det som nå er gjennomført.

Det samme påpeker nestleder Jonny Ryvoll i Tromsø skiklubb, som har levert en privat klage som tar opp flere av de samme momentene.  Ryvoll mener derfor reguleringen er gjort på sviktende grunnlag og må underkjennes. Han ber også om at kommunen ikke får sette i gang grunnarbeider før klagen er behandlet.

Ryvoll mener også skistadion kunne blitt bevart om Tromsøbadet ble flyttet noe bakover. Denne løsningen ble avvist fordi prosjektledelsen mente det ville føre til at en vannledning måtte legges om til en kostnad på 25 millioner. Ryvoll mener dette ikke er riktig.

- Beviset på dette er at turnhallen ligger bare 3 meter fra samme vannledning.

Frykter trafikkaos

Trygve Deraas er også tilknyttet Tromsø skiklub, men klager privat som beboer i Askeladdsvingen. Han mener trafikksituasjonen ikke er tilstrekkelig utredet. Deraas påpeker at om badelandet får så mange besøkende som det er budsjettert med for å unngå underskudd, vil det bety kraftig økning av trafikken opp mot Askeladdsvingen der han bor. I tillegg kommer trafikk til den nye turnhallen. Samtidig påpeker Deraas at det allerede i dag er trafikkaos i området ved arrangementer som onsdagsrenn, og stor trafikk til Tromsøhallen og daglige treninger.

- Det er etter min oppfatning ingen grunn til å tro at kollektivtransport i særlig grad vil erstatte biltrafikken til badet.

Opprinnelig var det planlagt en internvei for buss gjennom friområdet nord for badet. Denne ble tatt ut etter innsigelser fra Fylkesmannen. Deraas foreslår en annen trasé, fra Tverrforbindelsen via Grønnåsen kirken og Templarheimen barnehage. Dette vil samtidig knytte sammen lysløypa over Tverrforbindelsen.

-  Dermed vil ”skibrua” igjen kunne fungere igjen som nettopp det den var bygd for –nemlig en bru for skiløpere.

Kommentarer til denne saken