Gå til sidens hovedinnhold

Avgiftsreduksjon på bruktbiler gikk rett i lomma til bilforhandlerne

Artikkelen er over 6 år gammel

Trodde du bruktbilene skulle bli billigere? Da må du tro om igjen.

En rekke eksempler viser at det er nøyaktig samme utsalgspris før og etter nyttår. For nyere biler over 1200 kilo er avgiftsreduksjonen over 11.000 kroner. Denne avgiftsreduksjonen har noen bruktbilforhandlere puttet i egen lomme, skriver Nordlys

Kostnaden med å omregistrere en bil har tidligere kostet opptil 17.423 kroner avhengig av størrelse og hvor ny bilen er. Fra nyttår er maksimal avgift redusert med 11.223 kroner. Alle bruktbilpriser annonseres med hva de koster inklusive utgifter til omregistrering.

I og med at det aller meste av bruktbilomsetningen i dag annonseres bare på nettstedet finn.no, er det vanskelig å dokumentere i dag hva prisene var før nyttår, og dermed sammenligne med hva prisene er i dag. Da måtte man ha tatt skjermdump av alle bilannonser både før og etter nyttår. Etter at Nordlys 3. januar skrev om den reduserte omregistreringsavgiften på bruktbiler, har avisa fått flere henvendelser fra lesere som vurderer å kjøpe ny bruktbil, og som derfor har fulgt nøye med på prisene på de bilene som har vært interessante for dem.

Ulike forklaringer

Ulike bruktbilforhandlere har overfor Nordlys gitt ulike forklaringer på hvorfor prisen på bilen inklusiv omregistrering er den samme, selv om avgiften er redusert. Flere av dem bekrefter at prisene deres i mange tilfeller er den samme før og etter nyttår.

En Nordlys-leser har fulgt med på at prisen ikke er redusert på akkurat den Toyota Rav-en fra Harila Tromsø som er avbildet i reportasjen 3. januar.

Nordlys-leseren skrev derfor epost til Harila allerede før reportasjen sto på trykk i Nordlys, og fikk følgende svar:

«Justeringa av priser er ikke noe som gjøres automatisk. Dette må vi gå inn å gjøre på alle bilene våre manuelt. Den prisen som er satt i dette tilfellet til 389.000 kr som den var før 1/1 og etter 1/1. Så reduksjonen på denne vil være 11.423 kr. Så ja, bilprisen er i dette tilfellet øket med 11.423 kr og om.reg er redusert med 11.423 kr. (ikke 15.000 kr)», står det i svaret som bilselger Stian Bøe skrev til kunden.

Samme pris før og etter

Bøe bekrefter overfor Nordlys at prisen før og etter nyttår er akkurat den samme.

- Desember er en rolig måned for oss. Vi priset allerede tidlig i desember ned prisene på brorparten av bruktbilene våre. Det ble gjort for å tilpasse prisene de avgiftsreduksjoner som vi visste ville bli gjeldende fra årsskiftet. Når det gjelder den aktuelle Rav-modellen, var den tidligere priset til 409.000 eller 415.000 kroner. Jeg husker ikke helt nøyaktig. Men endringen i begynnelsen av desember var uansett større, enn den avgiftsreduksjonen bilen ville få fra nyttår, sier Stian Bøe.

Han viser til at det er flere andre bruktbilforhandlere som gjorde det samme. Når det gjelder eposten han selv har skrevet til kunden, sier Bøe:

- Eposten er litt knøvlete skrevet. Det ser jeg, sier Stian Bøe når vi forholder ham hva han selv har skrevet.

Terje Mofoss i Harstad har fulgt med priser på flere bruktbiler hos flere forhandler ulike steder i nord. Blant annet en Golf stasjonsvogn hos Johnsen Bil i Harstad som før jul kostet 229.000 kroner inklusiv omregistreringsavgift på 13.299 kroner. Etter nyttår er prisen fortsatt 229.000 kroner med omregistreringsavgift 5.800 kroner.

Betyr det ikke noe for prisen?

«Nå er det 2015, og omregistreringsavgifta på nevnte bil er redusert fra kr. 13.299 til kr. 5.800. Likevel skal dere fortsatt ha kr. 229.000 for bilen. Jeg hadde ventet at prisen, bare på grunn av lavere omregistreringsavgift, var redusert til kr. 221.500. Og at bilen er ett år «eldre» enn før jul – betyr det ikke noe for prisen?» skrev Mofoss i epost til bilselgeren.

- Vi har pr. nå kun endret avgiften og ikke prisen. Beklager om du føler deg lurt på dette. Er overhodet ikke dette som er meningen, svarte bilselger Rudi Elvehagen til Mofoss.

- Man skulle forvente at denne bilen i alle fall var 7.500 kroner billigere etter nyttår, men firmaet har tydeligvis beregnet seg den nedsatte avgiften som ekstra fortjeneste, sier Terje Mofoss til Nordlys.

Han har også funnet eksempler på at bilforhandleren har redusert prisen tilsvarende avgiftsreduksjonen, for eksempel på en Skoda hos Vesterålen Bil på Sortland.

- Bilpriser endrer seg fra dag til dag. Bilprisene blir satt i forhold til hva tilsvarende biler koster ellers i landet. På bilen hadde vi ikke endret prisen ennå. Reduksjonen i omregistreringsavgiften, er noe en kunde likevel vil få som en kundefordel, sier bilselger Rudi Elvegård hos Johnsen Bil i Harstad til Nordlys.

Tromsø

Terje Mofoss har også fulgt med prisen på noen Golf-er hos Sulland i Tromsø. En Golf stasjonsvogn kostet før jul 215.000 kroner inklusiv omregistreringsavgift på 9.249 kroner. Like etter nyttår var prisen fortsatt kr. 215 000 inklusiv en omregistreringsavgift på kr. 3 800.

- Vi priser bruktbilene etter markedspris. Det vil si hva tilsvarende biler prises for andre steder. For bruktbiler finnes det ikke noen veiledende priser slik det gjør for nye biler. Det avgjørende for prisene på bruktbiler, er hva markedet er villig til å betale, sier markedssjef Jan Arne Martinsen hos Sulland i Tromsø.

- Så avgiftsreduksjonen fra nyttår går altså i lomma til bilforhandlerne?

- I noen tilfeller gjør de det, ja, sier Martinsen.

Da Nordlys fredag ba han sjekke om bilene var solgt, viste det seg at prisen på de aktuelle bilene allerede var redusert tilsvarende reduksjonen i omregistreringsavgiften, noe som ifølge Martinsen må ha skjedd like før vi snakket med ham.

Nordlys har etter reportasjen 3. januar også fått tips om biler hos bilforhandlere i Bodø og Mo i Rana hvor bruktbilprisen er den samme før og etter nyttår. En bilforhandler i Svolvær har i media advart mot at kjøpere skal ha store forventninger om reduserte bilpriser.

Kommentarer til denne saken