Det er meldingen fra sikkerhetssjef Svein Mobakken i Skatteetaten.

Torsdag 4. april blir skattemeldingen tilgjengelig for 4,9 millioner personer.

Når skattemeldingen og skatteoppgjøret kommer, oversvømmes folk med e-poster og SMS-er som utgir seg for å være fra Skatteetaten eller kemneren. Disse kommer med løfter om at du har penger til gode og utbetalinger.

Nå advarer Skatteetaten skattebetalerne:

– Vi ber aldri noen klikke på lenker i e-post eller etterspør bank- eller kredittkortopplysninger, sier Mobakken i en pressemelding fra Skatteetaten.

I 2018 registrerte Mobakken og hans avdeling til sammen 11 bølger av såkalt phishing, med etaten som påstått avsender.

Phishing skjer via e-poster eller SMS-er. Her forsøker de å lure mottakerne til å klikke på lenker og gi fra seg sensitiv informasjon som senere kan brukes for å svindle mottakeren.

– Det er et økende omfang på phishing, men heldigvis er skepsisen og kompetansen i befolkningen generelt noe forbedret. Likevel er det mange nok som går på til at det fortsatt er attraktivt for svindlerne, sier Mobakken.

Han understreker at all kommunikasjon med Skatteetaten foregår innlogget på deres hjemmesider eller i Altinn.

Nå ber sikkerhetssjefen publikum om hjelp til å følge med på svindelforsøkene.

– Det er til stor hjelp at publikum melder ifra til oss når de tror de har mottatt falske e-poster eller SMS. Så vil Skatteetaten bruke sosiale medier og andre kanaler til å advare, når vi ser at det er svindelforsøk på gang.

Skatteetatens tips til hva du kan gjøre for å forhindre at du blir lurt:

  1. Se nøye på e-poster du får. Ta en kritisk vurdering av e-posten og sjekk avsender, og tenk over om dette kan være riktig. Sunn skepsis er aldri feil.
  2. Sammenlign e-post adressen med tidligere ekte e-poster. Se spesielt etter falsk avsenderadresse, dårlig språk og stavefeil. De kriminelle blir stadig flinkere til å herme.
  3. Vær særlig oppmerksom hvis du i en e-post blir bedt om å oppgi sensitive opplysninger som kontonummer eller sikkerhetskoder.
  4. Ikke åpne vedlegg fra ukjente, klikk ikke på lenker ukritisk og skriv selv inn internettadresser i nettleseren.
  5. Spesielt på mobil kan det være fristende og klikke på en lenke i farten, ikke gjør det.
  6. Er du i tvil, dobbeltsjekk med den riktige avsender på for eksempel Skatteetaten.no eller ta en telefon til 800 80 000.