Gå til sidens hovedinnhold

Tromsø-barn fikk lære om skatt: - Håper det blir diskusjoner rundt middagsbordet

Artikkelen er over 3 år gammel

I forbindelse med prosjektet «Samarbeid Mot Svart Økonomi», har elevene i 4A og 4B på Mortensnes skole har fått lære mer om demokratiske avgjørelser og hvorfor man betaler skatt.

Gerd Lockertsen, Vilde Kofoed Øyen, Monica Pedersen og Lene Anthonsen fra Skatt Nord var hentet inn som veiledere.

- De har fått lære hva skattepenger blir brukt til, hvordan lokalsamfunnet fungerer og hvordan demokratiske avgjørelser blir tatt, forteller Kaja Baardsen i Ungt Entreprenørskap. Hun er ansvarlig for undervisningsopplegget, som er kalt «Vårt lokalsamfunn».

Privat eller offentlig

En del av opplegget går ut på å dele elevene inn i grupper der noen er private arbeidstakere mens andre er offentlige arbeidere.

- Da spør vi eksempelvis den eleven som er ambulansesjåfør om pasientene skal betale for seg før de blir kjørt til sykehuset. Og vi spør den som spiller læreren om elevene skal betale for undervisningen sin. Slik lærer de om hvordan skatt og tjenester i samfunnet henger sammen.

Samtidig opplevde de private ansatte at de skulle få 3000 kroner i lønn, men bare fikk 2000. De måtte nemlig betale skatt.

- Vi håper jo at det blir noen diskusjoner rundt middagsbordet når de kommer hjem.

- Luksus

Ifølge Baardsen var opplegget stor suksess både for elevene og lærerne på skolen.

- Det har vært supert. Kjempegøy for elevene, og de er så engasjerte. «Vårt lokalsamfunn» er et håndfast opplegg for veilederne og gjør det lettere for elevene å skjønne for eksempel hvorfor man betaler skatt. Det å få veiledere inn i klassen er luksus. De har i tillegg gode oppgaver som gjør det nært og lett å relatere seg til for elevene, sier lærer Ruben Henriksen i en pressemelding fra Ungt Entreprenørskap.

«Samarbeid Mot Svart Økonomi» er  en allianse av sentrale parter i arbeids-og næringslivet – KS, LO, NHO, Unio, YS og Skatteetaten – som i fellesskap ønsker å jobbe forebyggende i kampen mot svart økonomi.

Kommentarer til denne saken