Gå til sidens hovedinnhold

Skal fjerne grunnstøtt tråler i august

Artikkelen er over 2 år gammel

I samråd med Sysselmannen på Svalbard har Kystverket bestemt at tråleren «Northguider», som grunnstøtte i Hinlopen på Svalbard 28. desember, skal fjernes i august.

Det skriver Kystverket i en pressemelding.

– Bergingsoperasjonen er omfattende, og vil etter planen ta minst fire til fem uker. En vinteroperasjon med kulde, mørke og krevende isforhold kan sette liv og helse i unødig fare. Forholdene på Svalbard vil være langt mer gunstige for en bergingsoperasjon i sommerhalvåret, med mer stabilt vær, bedre lysforhold og betydelig mindre is i området, opplyser Rune Bergstrøm, seniorrådgiver ved beredskapsavdelingen i Kystverket, i pressemeldingen.

Kystverket har fått en utredning fra NTNU som viser at risikoen for at isen skal flytte på havaristen i løpet av vinteren er liten. Den største risikoen er isflak på opptil én kvadratkilometer som driver fra sør, men erfaringen tilsier at disse isflakene sjelden forekommer, og vil passere lenger fra land.

En del av totalvurderingen er at området er spesielt sårbart for fugle- og dyreliv i vår- og sommersesongen. Sysselmannen på Svalbard har derfor anbefalt at bergingsoperasjonen bør gjennomføres i august, skriver Kystverket.

Kommentarer til denne saken