Gå til sidens hovedinnhold

Skaff flere vaksiner, Høie

Regjeringen bør vise større handlekraft for å sikre flere vaksiner til Norge.

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

(Nordnorsk debatt)

Flere muterte virus sprer seg raskt i Norge, befolkningen står overfor en ny og bratt smittebølge. Det skjer uten beskyttelse i form av effektive vaksiner.

På Dagsnytt 18 onsdag tok fylkesrådslederen i Troms og Finnmark, Bjørn Inge Mo (Ap) til orde for at Norge selv bør godkjenne og kjøpe Sputnik-vaksinen fra Russland. Ifølge det anerkjente britiske tidsskriftet Lancet er vaksinen svært god, med en virkningsgrad på 90 prosent. Mo hadde et godt poeng. Norge bør stå i flere køer, ikke bare en sammen med EU.

En rekke store land, deriblant Serbia og Argentina, har allerede tatt vaksinen i bruk. Det er liten risiko forbundet med å kjøpe vaksiner fra en stor vitenskapsnasjon som Russland.

Men innspillet fra Mo fikk en kjølig mottakelse fra helseminister Bent Høie. Det var lett å tolke ham slik at dersom Norge gjør dette på egen hånd, risikerer vi å provosere EU. Ifølge Høie har EU sendt doser som skulle gått til egen befolkning, til Norge gjennom avtaler vi har sluttet oss til. Men det er vel neppe slik at EU vil kansellere leveransene av vaksiner til Norge dersom vi gjør egne innkjøp.

Uansett virker det som et risikabelt valg at Regjeringens vaksine-strategi utelukkende er avhengig av EU. Norge har alle faglige og økonomiske forutsetninger for å kunne gjøre selvstendige vurderinger.

EUs miserable vaksinestrategi, som Norge har sluttet seg til, slår nå sprekker. Vaksineringen i EU går tregt og skaper reaksjoner. En rekke medlemsland bryter ut og går egne veier. Statsministrene fra Danmark og Østerrike reiser til Israel for å få hjelp. Ungarn, Polen, Tsjekkia og Slovakia har enten kjøpt eller er i ferd med å kjøpe Sputnik-vaksinen som ikke er godkjent av EU.

Den norske regjeringen fremstår derimot som paralysert og handlingslammet. Mangelen på vaksiner har også utløst en uheldig diskusjon mellom by og land om fordeling.

Vi tror befolkningen forventer at regjeringen er mer offensive og strekker seg lengre i sine anstrengelser for å skaffe vaksiner, som begrenser de enorme menneskelige og økonomiske kostnadene vi nå ser på grunn av nedstengning og pandemi.

Alle muligheter må utforskes, og det kan ikke stå på pengene. Neste gang statsministeren innkaller til pressekonferanse, bør det være for å annonsere at hun skal signere avtaler om innkjøp av flere vaksiner mot Covid 19. Ikke for å forstyrre en hardt prøvet befolkning med innholdet i medarbeidersamtaler med en statssekretær.

Kommentarer til denne saken