Ei gangbru havarerte og flere bygdeveier ble skadet da elva plutselig steg voldsomt.

I løpet av ni timer ble vannføringen firedoblet. Klokka 1930 rant det mer enn 200.000 liter i sekundet forbi målestasjonen ved Holm bru, halvannen kilometer fra sentrum i bygda. Fotballbanen ble oversvømt, og flere husstander fikk vanninntrenging i kjellerne sine.

– Dette er den største flommen jeg har opplevd, sier Villy Ballovarre, som bor et lite steinkast fra elva, på Holmen i Kåfjorddalen.


Fotballbane tatt

En av stedene som er verst rammet er fotballbanen på Holmen i Kåfjord.

Trond Johnny Jakobsen er spiss på Indre Kåfjord, brannmann og primus motor i idrettslaget og bygda, forteller at det også ligger vann på banen onsdag.

– Jeg kan ikke så mye om de banene der, men jeg kan ikke tenke meg at kunstgresset har tålt det der. Kunstgresset ligger og flyter som en stor krøll på banen, sier Jakobsen.

Onsdag har det vært gravemaskiner på stedet.

– De har forsøkt å demme opp og grave leder derfra. Tiden får vise om det hjelper, vannet ligger nå på banen ennå, selv om det er blitt litt mindre, sier han.

Flommet over demning

Forklaringen på den voldsomme flommen er at deler av nedbørsfeltet til Guoulas ligger opp mot 1300 meters høyde. Her var det ennå godt med snø da sjokkvarmen slo til. Da magasinet til kraftverket var fylt opp, flommet vannet over demningen og ned i dalen.

Villy Ballovarre mener kraftselskapet kunne gjort mer for å begrense skadevirkningene.

– De har beredskapsluke som kan åpnes for å slippe vann ut av demningen. Dersom de hadde startet en nedtapping, da det varme været ble varslet, kunne man ha unngått at situasjonen utviklet seg til en full skadeflom, mener Ballovarre

Kom for sent

Eivind Andersen, som er Avdelingssjef Vannkraft i Troms Kraft Produksjon sier til Nordlys at mannskaper fra kraftselskapet dro opp for starte nedtapping tirsdag.

– Med en gang vi så responsen i magasinet dro operatører fra kraftselskapet opp for å iverksette beredskapstapping som bidrar positivt til flomdemping, og gir en mykere overgang til stor vannføring. Dette bidro til at overløp fra magasinet ikke kom før natt til onsdag. Vi registrerte samtidig at det som vanligvis er små elver og bekker på begge sider opp gjennom Kåfjorddalen var flomstore, så vannføringene vi ser nå har vært helt ekstraordinære. Som Ballovarre er inne på er dette største flommen i manns minne. Vi må sannsynligvis helt tilbake til tiden før reguleringen av vassdraget for å finne tilsvarende vannføringer.

– Kunne dere ha startet tappingen tidligere?

– Vi forutså ikke at elva skulle stige så mye. Så sterk varme så tidlig er svært uvanlig. Magasinet til Guolas ligger på nesten 800 meter, og det har åpenbart vært store snømengder igjen i høyfjellet. Vi har magasinert mye av vannet som har kommet i hele nedslagsfeltet vårt, som har gitt en vesentlig flomdemping i vassdraget. Brorparten av vannføringen vi nå ser i Kåfjordelva kommer fra de uregulerte sideelvene, sier Andersen.

Den høyeste vannføringen som ble registrert tirsdag kveld var 223 kubikkmeter. På samme tid viste NVEs målestasjon, i den vanligvis langt større Reisaelva, 145 kubikkmeter vann i sekundet.

Det var fortsatt høy vannstand i Kåfjorddalen onsdag kveld. NVEs vannmåler ved Holm bru har vært ute av drift siden onsdag morgen.