Gå til sidens hovedinnhold

Sjokkpris på årets jordbær: Her er forklaringen

Artikkelen er over 1 år gammel

Nei, heller ikke jordbærprisene er normale. Men uten innflydd arbeidskraft hadde vi kanskje ikke hatt norske jordbær i butikken i det hele tatt.

(Nettavisen) Du har sikkert lagt merke til det. Vanligvis er jordbærene i høysesong i slutten av juni, og i takt med økt tilbud faller prisene. I år er det annerledes.

En sjekkrunde Nettavisen har gjort viser at prisene stort sett ligger på rundt 50 kroner kurven og gjerne litt mer. På Coop Prix i Oslo sentrum fant vi jordbær til 59,90 onsdag ettermiddag.

– Grunnen til at prisene er høyere enn i et normalår, er koronaviruset. Det er ikke like stor tilgang på plukkere og dermed blir tilbudet mindre enn i et normalår, sier Silje Alisøy, kommunikasjonsrådgiver i Coop.

Ønsker velkommen med ugress: – Det er bare trist

Chartret fly for å redde sesongen

Per Isingrud er en av landets mestproduserende jordbærbønder. Til åkeren på Kløfta henter han i en vanlig sesong flere hundre sesongarbeidere som er klare for plukking fra midten av juni.

I år har det vært vanskeligere å få sesongarbeiderne hit på grunn av korona-restriksjonene. Nå har 250 plukkere fra Vietnam, Thailand og Polen ankommet. Mange av plukkerne kommer tilbake år etter år.

– Det har løst seg etter hvert. Men nå må de i karantene i ti dager før de kan begynne å jobbe. Så de kommer, men kommer i gang for sent, sier Per Isingrud.

Sammen med tre andre bønder chartret Isingrud et helt fly fra et tsjekkisk flyselskap i starten av juni. Bøndene må legge ut over en million kroner for å få sesongarbeiderne til landet, og 9. juni ankom et fly fra Vietnam. Prisen per passasjer er på 7.458 kroner, som arbeiderne trolig må betale tilbake etter endt sesong, skriver Romerikes Blad.

– Da hadde vi ikke hatt jordbær

Dette er med på å forklare prisene, forteller jordbærbonden. Høye priser har sammenheng med at innhøstingen får en treg start. I tillegg har det vært en mindre avling enn vanlig, forteller han, og å få tak i norske plukkere har ikke vært et reelt alternativ.

– Hva hadde skjedd dersom du ikke hadde fått de utenlandske sesongarbeiderne hit i det hele tatt?

– Da hadde vi ikke hatt jordbær.

Siste sjanse for selvplukk av jordbær: – Ikke vent!

Lønna til innleide plukkerne ligger fra minstelønnssatsen på 123 kroner til 170 kroner timen, opplyser Isingrud. De utenlandske sesongarbeiderne er i landet i åtte til tolv uker, forteller Isingrud. Om prisene vil gå ned etter hvert, vil ikke jordbærbonden spekulere i.

– Men det kommer større og større mengder på markedet, sier han.

– Hos oss kostet bærene 49,90, som nå, i slutten av juni i fjor, men så falt prisene med ti kroner i starten av juli, sier Kristin Aarvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi.

Hard konkurranse om årets sommerjobber for ungdom: Slik landet de feriejobben

Kommentarer til denne saken