Se video som viser KNM «Helge Ingstad» sine enorme skader

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Forsvaret har offentliggjort bilder fra innsiden av vraket.

DEL

(Bergensavisen): Sjøforsvarets Minedykkerkommando var i forrige uke inne i den havarerte fregatten for å fjerne missiler. Samtidig dokumenterte de skadene på innsiden med kamera.

Bildene viser hvordan hele krigsskipet er fylt med vann og materiell og skrog er knust og fordreid.

Les også: Reagerer på hemmeligholdet rundt «KNM Helge Ingstad»: – Det samme som etter Vassdalen-raset

– Spesielt

Bengt Berdal, orlogskaptein og sjef for Minedykkerkommandoen, forteller om det som møtte dem under det vanskelige oppdraget i en pressemelding fra Forsvaret.

– Det er veldig spesielt å se en av våre fregatter ligge under vann. Når vi ser hvordan skroget er revet opp kan en bare forestille seg hvordan det har vært for de om bord, sier Berdal.

Minedykkerne har også brukt miniubåter i forbindelse med planleggingsarbeidet til hevingen av fregatten.

– Alle dykkingsoppdrag vi foretar oss krever detaljert planlegging og grundige forberedelser. Vi må kunne løse de oppdrag vi blir gitt, samtidig som vi må sørge for så lav risiko som mulig. For våre dykkere, andre som ferdes i området, maritimt liv, og materiell, sier Berdal.

Video: Sjøforsvarets Minedykkerkommando Redigerer: Sjøforsvarets Minedykkerkommando / NTB scanpix

Bekymret for bevegelser

Selv med gode forberedelser og lang erfaring i å gjennomføre dykkeroperasjoner, er minedykkersjefen klar for å avbryte en operasjon dersom noe kan utsette dykkerne for unødig risiko.

– For oppdraget rundt «Helge Ingstad» er vår største bekymring en økt bevegelse i fartøyet. Samtidig er det å miste kommunikasjonen med arbeidsdykkere og de som overvåker fartøyets bevegelser noe som vil gjøre at vi avbryter oppdraget, forklarer Berdal.

Noen dager etter havariet var dykkerne inne i fregatten og sikret seg harddisken fra brua. Forrige søndag var også krigsskipet tømt for missiler, da de sto i fare for å komme i klem under hevingen.

Alle våpen skal ut av fregatten. Det gjøres fortløpende vurderinger på hva som kan og bør hentes ut før hevingen, og hva som kan vente til fregatten er transportert til Haakonsvern, skriver Forsvaret.

Heves trolig i romjulen

Fregatten ligger nesten helt under vann, og været har forsinket arbeidet flere ganger. Hevingen er forventet å starte i romjulen, etter at kranskipet «Gulliver» har returnert fra et annet oppdrag i Tyskland.

– Personellet som arbeider med å få fregatten vår hjem viser en fantastisk innsats. Det er krevende arbeidsforhold, hvor det jobbes døgnet rundt. Vi ønsker «Helge Ingstad» hjem så fort som mulig, men personellsikkerheten er alltid første prioritet. Samtidig må vi ta innover oss det kompliserte arbeidet de står ovenfor, sier sjef Marinen, flaggkommandør Rune Andersen.

Havarikommisjonen: Fregatten forvekslet tankskipet med terminal 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken