Selv ikke 22 kilometer med varmekabler klarer å holde isen borte når det kryper ned mot -40

NEDISET: KV Svalbards svenske Bofors 57mm godt nediset. Ifølge skipssjefen er ikke dette noe problem da isen lar seg lett fjerne.

NEDISET: KV Svalbards svenske Bofors 57mm godt nediset. Ifølge skipssjefen er ikke dette noe problem da isen lar seg lett fjerne. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

HARSTAD/KV SVALBARD (Nordlys.no): Fredags ettermiddag publiserte vaktsjef Håkon Kjøllmoen om bord i Kystvaktskipet Svalbard flere bilder som viser hvor ekstrem situasjonen kan bli om bord. KV Svalbard befinner seg nå vest for øygruppa ved samme navn. Her har det de siste dagene vært mye uvær, vind, nedbør, og oversjø. Kjøllmoen skriver på Facebook-profilen til Sjøforsvaret at selv ikke 22 kilometer med varmekabler klarer å holde isen borte når det blir kaldt.

Utfordringer

Nordlys kontaktet skipet direkte fredags ettermiddag og fikk en prat med skipssjef Charles Blålid. Han sier at det dårlige været skaper utfordrende situasjoner for mannskapet.

– Det er ikke bare på skipet det samler seg is. Også i farvannet rundt båtene som vi skal inspisere ligger det mye is. Dette kombinert med en del høy sjø, skaper utfordrende situasjoner for oss, sier Blålid.

Skipssjefen sier at det ikke er noen grunn til bekymring selv om kanonen, en Bofors 57mm, lar seg fryse ned innimellom.

– Isen bankes raskt bort, dersom ikke varmekablene tar den.


Mye oversjø i Barentshavet kan skape problemer for KV Svalbard, selv om skipet er utstyrt med 22 km varmekabler. Foto: Håkon Kjøllmoen.

God tone

KV Svalbard er Sjøforsvarets største fartøy målt i tonnasje, og er spesialbygd for operasjoner i arktiske farvann. Skipet som ble levert av Langstein Slip og båtbyggeri i 2002, har isforsterket skrog og kraftig dieselelektrisk framdriftsmaskinere. Som nevnt er avisningssystemet rimelig omfattende, med 22 kilometer varmekabler. KV Svalbard er også konstruert for å kunne bryte seg gjennom en meter med fast is, eller over fire meter tykk oppsprukket is.

En av KV Svalbards hovedoppgaver er å inspisere fiskeflåten som holder til i Barentshavet. Som vi kan se av bildene er det ofte russiske fartøy som inspiseres. Skipssjef Blålid sier at forholdet til de russiske fiskerne er bra.

– Vi har en god tone med russerne. De setter pris på at vi er i området av sikkerhetsmessige hensyn.

(Kilde: Forsvaret)


Inspeksjon av fiskefartøy er en av hovedoppgavene til KV Svalbard. Inspektøren blir her svært liten på skutsida til det russiske fartøyet. Foto: Håkon Kjøllmoen

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken