De siste ukene har skuelystne i hopetall hvalfartet til Kvaløya i Tromsø. Der har store flokker av knølhvaler og spekkhoggere tatt seg inn i fjordene for å proviantere.

En av de som har latt seg fascinere av de store dyrene, er Karl-Otto Jacobsen. Forskeren og naturfotografen tok torsdag med seg kameraet, og la ut i båt for å forevige hvalene.

- Det var særlig mye aktivitet på østsida av Vengsøya. Der var det mye knølhval som fisket og kom opp i stor fart. Men så var det en episode hvor en enslig knølhval hoppet, sier Jacobsen.

- Skjer veldig fort

Jacobsen arbeider til daglig ved Norsk institutt for naturforskning (NINA). Fotografering har vært hans hobby nesten hele livet. Dette var andre gang i høst han var på hvaljakt med kamera.

- Det spesielle med dette bildet er at han (hvalen) hopper mot fotografen. Det finnes mye bilder hvor han hopper i profil, men her er han en rund ball i lufta, sier fotografen.

De var tre stykker i båten da knølhvalen bestemte seg for å ta en liten flyvetur et titalls meter unna.

- Det skjer veldig fort, så det er over på et par-tre sekunder. Den går opp i lufta og lander med et voldsomt plask. Det er 30-35 tonn. Det var bare flaks at vi klarte å få opp kameraet, vi hadde ikke noe forvarsel, sier Jacobsen.

Fryktet bildet var ødelagt

Mørketida siger langsomt innover landsdelen. Det gjør fotografering ekstra krevende.

- Jeg har sett knølhval hoppe i fjor og for to år siden, men jeg har ikke hatt mulighet til å være ute med båt og ta bilder. Særlig tidligere år har det vært begrenset med lys når hvalene har kommet, sier Karl-Otto Jacobsen.

For å sikre tilstrekkelig eksponering under de vanskelige forholdene, hadde han stilt fotoapparatets ISO-verdi - kameraets lysfølsomhet - til 6000 under torsdagens tur. Slike høye ISO-verdier øker lysmengden i bildet, men kan samtidig gjøre det svært kornete.

- Jeg var litt bekymret selv at bildet kunne bli for kornete, men det holdt akkurat.

Bildet er tatt på et Cannon EOS 5D Mark III.

- Det er jo artig å føle at du har fått et blinkskudd, og jeg har fått gode tilbakemeldinger fra de som har sett bildet, forteller Jacobsen. 

- Det handler om å være på rett sted til rett tid. Her hadde jeg litt flaks, sier han.