Gå til sidens hovedinnhold

Sjefen ønsker to nye spillere: Det har ikke TIL råd til

Artikkelen er over 2 år gammel

– Vi kan ikke håpe på at Runar Espejord blir skadefri, sier Simo Valakari.

I neste uke starter TIL fellestreningene til oppkjøringen til 2019-sesongen igjen. På plass der er KUFM-spiss Moses Mawa og TUILs Anders Jenssen, med tanke på å vise seg frem for mulige overganger til TIL.

TIL-trener Simo Valakari er klar på at han vil ha inn en spiss og en forsvarsspiller foran sesongstart, spesielt etter at midtstopper Jostein Gundersen onsdag fikk konstatert om at hele vårsesongen ryker på grunn av skade.

Men TIL har et stort problem. Penger. Eller mer korrekt, mangelen på det.

TIL har i dag ikke midler til å signere to nye spillere.

Må selge eller få hjelp av investorer

– Nei, det har vi ikke. Vi må få ekstern bistand, få løsning på interne ting (Mehdi Dioury jakter ny klubb, men er foreløpig under kontrakt med TIL) eller få til et salg. Vi kan ikke bare smekke til og få satt de posisjonene, sier sportssjef Svein-Morten Johansen til Nordlys.

TIL har fått ekstern hjelp til signeringer i 2018, og Trond Mohn gjennom sitt nære vennskap til Kjell Kolbeinsen var en av flere som bidro til å hente Mikael Norø Ingebrigtsen og Robert Taylor til klubben.

– Når vi har hatt de rette spillerne og sakene, så har vi fått hjelp av Kjell og andre gode venner av TIL. Det kan være mulig, men det kan ikke jeg svare på, på vegne av dem, sier Svein-Morten Johansen.

Les også

Vil ha avklaring rundt Åsen nå

 

– Har ikke vært i stand til å spille en hel sesong

Simo Valakari er klar på at TIL ikke kan basere seg på at Runar Espejord blir skadefri etter sin lyskeoperasjon i vinter. Den spennende spissen mistet hele høstsesongen på grunn av lyskeskade.

– Nei, det er fakta. Jeg har tro på Runar, og slike skader kan være en del av en vokseprosess, og slike skader vil bli borte på sikt. Men vi må være realistiske. Vi kan ikke håpe på at Runar kan spille hele sesongen, for han har ikke vært i stand til det. Derfor trenger vi en backup der. Mushaga Bakenga er også lenge ute, i alle fall halve sesongen. Derfor trenger vi å styrke oss på spissplassen, fordi vi kan ikke håpe på at Runar blir skadefri, sier Simo Valakari.

Han er også klar på at TIL må ha inn en forsvarsspiller.

– Uavhengig av Jostein Gundersen sin situasjon, så trenger vi en forsvarsspiller til. Ideelt får vi en som kan spille både midtstopper og høyre back. Det er mange spillere i markedet, og vi må se på hva vi kan finne, sier finnen.

– Alle lag trenger å ha sine beste spillere tilgjengelig, men skader skjer, og vi må ha god nok spillerstall til å takle at de beste spillerne er ute i korte perioder, sier Valakari.

Sportssjefen er helt på linje med treneren.

– Det er de vi har prioritert. Jostein sin situasjon forsterker det som skjer med forsvarsleddet. Vi så også at vi må ha alternativ på topp etter at Runar ble skadet, og med Mushaga Bakengas skade må vi ha en ny spiss. Det er ganske klart, sier Svein-Morten Johansen.

Les også

Sjokknyhet: TILs stopperkomet mister hele vårsesongen

 

– Må ha noen som leverer med en gang

Det kan bli KFUM-spissen Moses Mawa, men han må overbevise veldig i løpet av sitt prøvespill med TIL i neste uke om valget skal falle på han.

– Hvis Runar hadde vært skadefri og hundre prosent, så kunne vi godt tenkt oss en ung og lovende spiss i tillegg. Nå må vi nok ha noen som kan gå rett inn og levere med en gang. Moses Mawa kan være en sånn spiller, så den sjansen skal han få, sier Svein-Morten Johansen.

– Tar vi spilleren hit, så er det en vi vil se på. Vi har fulgt han og vil se han i vårt miljø. Vi har ikke ressurser til å hente en spiller hit uten å ha en plan for han. Så får vi se om det blir nå eller senere, sier Valakari.

Han er redd TIL blir priset ut av kampen om spisser som kan gå rett inn på laget og levere med en gang.

– Det vil være ideelt, men alle lag i eliteserien må ha spiss og midtstopper, så det er tøff konkurranse. Vi har mange på lista, men den vi er mest konkret med er Moses som kommer hit i neste uke, sier TIL-treneren.

Les også

Vil forlenge avtalen med TIL: – Jeg elsker denne plassen

 

God dialog

TUILs Anders Jenssen får også sjansen til å overbevise.

– Jeg liker spillertypen, og han vil ta den utfordringen det er med å trene med oss. Så får vi se hva som skjer, sier Simo Valakari. .

Samtidig har TIL dialog med Magnar Ødegaard. Forsvarsspilleren har vært en av Valakaris mest betrodde spillere i sin tid i TIL.

– Jeg tror Magnar har spilt flest kamper av alle siden jeg kom. Han har vært en god spiller for klubben. Vi har en god dialog. Han er kommet dit i karrieren at det er tid for å prøve noe nytt. Finner han noe i utlandet, så har han lyst til å prøve det. Vi ser også hva som er tilgjengelig. Men Magnar er ikke et avsluttet kapittel for TIL. Vi gir han tid nå, men han er en mulighet for TIL, definitivt, sier Simo Valakari.

– Det er rettferdig at begge ser etter noe nytt, samtidig som vi har en dialog. Det er ingen dårlige følelser for noen av partene, sier TIL-treneren.

Svein-Morten Johansen sier mye handler om økonomi.

– Sånn som jeg har sett på Magnar-saken, så har det handlet om økonomien per nå. Nå har vi ikke de midlene for å løse det vi bør løse. Finner vi finansiering, så er Magnar aktuell, som andre alternativer. Vi kartlegger samtidig andre muligheter. Vi har en del spillere og navn som vi ser på. Så får vi se hva slags muligheter som dukker opp, sier Svein-Morten Johansen.   

Ønsker fleksibilitet

Simo Valakari er tilfreds med situasjonen, tross mangelen på midler.

– Jeg er fornøyd med hva som har skjedd nå etter sesongen. Vi har hatt gode diskusjoner og jeg føler vi har tatt steg på det som skjer rundt og bak laget. Det viktigste for meg er at det ikke er panikk på noen måte. Vi er rolige, vi har en god gruppe spillere som begynner treningen nå, samtidig som vi leter etter forsterkninger. Vi jobber med finansieringen, men jeg er rolig med tanke på oppkjøringen, sier Simo Valakari.

– Vi vet vi må være på vårt beste for å klare oss i denne serien, som vi så i fjor. Det er en fin mulighet og en stor utfordring. Men jeg føler at det har vært stille i år, og mener vi er i en bra posisjon, sier Simo Valakari.

Fra forrige sesong er Tom Høgli, Christian Landu-Landu, Hans Norbye, Filip Loncaric og Slobodan Vuk borte.

– Det var veis ende for den spillerstallen som har vært lenge sammen, der flere har dratt til nye utfordringer. Nå er det en ny start, med ny dynamikk og nye ansikter. Alt er i våre hender nå. Derfor er jeg rolig, sier Valakari.

I TIL har han stort sett spilt med tre midtstoppere. Helst vil Valakari spille med en forsvarsfirer. Det påvirker spillerjakten.

– Jeg ønsker mer fleksibilitet med tanke på systemet vårt. Prinsippene er de samme, men jeg vil ha mer fleksibilitet. Jeg hadde ønsket å spille med en forsvarsfirer, men man må se på resultatene og de spillerne man har. Det er en del av trenerens jobb å få det beste ut av spillerne. Systemet er bare der for å hjelpe for å få det beste ut av spillerne. Min jobb er å skape et system som spillerne er mest komfortabel med. Mye kommer an på hvordan de nye spillerne vi bringer inn blir. Hvordan tilpasser Juha Pirinen seg, hvordan blir den nye forsvarsspilleren og nye spissen? Vi tilpasser systemet til spillerne, sier Simo Valakari.

 

Kommentarer til denne saken